امروز شنبه، ۱۹ آبان ۱۴۰۳

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران: منتظر کارشکنی‌ها و چوب لای چرخ گذاشتن ها باشید

فراسوخبر/ اینکه طرف مقابل به دنبال مخالفت با تفکر پزشکیان باشد طبیعی است. با این وجود از این پس باید منتظر کارشکنی و چوب لای چرخ گذاشتن های بیشتری از سوی این افراد باشیم.نکته مهم در این زمینه عملکرد دولت است.

اگر عملکرد دولت به شکلی باشد که مشکلات کشور را حل کند و مردم متوجه شوند که دولت در حال تلاش و زحمت برای حل مشکلات آنهاست هیچ تفکری نمی تواند به دولت ضربه بزند».

جملات ذکر شده اظهارات دکتر محمد رضا سبزعلی پور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفت وگو با«آرمان ملی» است. سبزعلی پور در این گفت وگو به مهم ترین چالش ها و فرصت های پیش روی دولت پزشکیان اشاره کرده که در ادامه ماحصل این گفت وگو را می خوانید.

*پزشکیان در مقاله ای که در تهران تایمز نوشت رویکرد سیاست خارجی دولت خود را مشخص کرد که در آن تعامل با اروپا و مذاکره با آمریکا نیز وجود داشت.پزشکیان از طرح این مسائل چه اهدافی را دنبال می کند؟

رویکردی که آقای پزشکیان در این مقاله مطرح کرده رویکردی صحیح و منطقی بود.البته انتظار نیز از ایشان همین بود که اگر قرار است رویکرد سیاست خارجی خود را مشخص کند به همین نکات اشاره کند.کسانی که به آقای پزشکیان رأی داده اند به دنبال این هستند که دولتی در ایران روی کار بیاید که با همه کشورهای دنیا تعامل و همکاری داشته باشد.هم کشورهای جهان و هم مردم ایران به دنبال تشکیل دولتی هستند که دور ایران را سیم خاردار نکشد.در جهان امروز هیچ کشوری با محدودیت نمی تواند زندگی کند و توسعه پیدا کند.این وضعیت نه تنها درباره ایران و بلکه درباره قدرت های بزرگ هم وجود دارد که با ایجاد محدودیت ها نمی توانند کشور خود را اداره کنند.همه کشورهای جهان به هم نیاز دارند. حتی این احتمال نیز وجود دارد که قدرت های بزرگ مانند آمریکا و چین نیز به یک کشور کوچک نیاز استراتژیک داشته باشند.چین و روسیه کشورهایی بودند که در زمانی که کشورهای اروپایی و دیگر کشور در راستای تحریم های ایران عمل می کردند با ایران همکاری خود را ادامه دادند.به همین دلیل صحیح نیست که در شرایطی که ایران قرار است با همه کشورهای جهان ارتباط برقرار کند شرکای استراتژیک خود را فراموش کند.کار اشتباهی که در دولت های یازدهم و دوازهم صورت گرفت این بود که آقای روحانی پس از امضای برجام به سمت اروپا رفت و چین را از یاد برد. همین موضوع باعث شد که آقای شی رئیس جمهور چین از دست آقای روحانی ناراحت شود که چرا زمانی که اینها نبودند ما در کنار شما بودیم اما زمانی که ارتباط برقرار شد رویکرد دیگری در پیش گرفتید؟به همین دلیل این اتفاق در دولت پزشکیان نباید رخ بدهد.

*مهم ترین مطالبات مردم از دولت پزشکیان رفع مشکلات معیشتی و اقتصادی است. پزشکیان چگونه مشکلات اقتصادی مردم را حل کند؟

در شرایط کنونی مردم در شرایط سخت اقتصادی زندگی می کنند و به همین دلیل مهم ترین مطالبه ای که از دولت پزشکیان دارند بهبود وضعیت اقتصادی مردم است.در سال های اخیر سفره های مردم به اندازه ای کوچک شده که دیگر سفره ای نمانده است.به همین دلیل مردم در شرایط کنونی دغدغه معیشت،اشتغال و امنیت اقتصادی دارند و به همین دلیل به دنبال دولتی هستند که برای آنها امنیت اقتصادی به وجود بیاورد.در چنین شرایطی آقای پزشکیان اولین اقدامی که باید انجام دهد این است که یک تیم اقتصادی قوی از افراد کارآمد و توانمند و فراجناحی تشکیل بدهد تا این تیم بتواند با کار تخصصی در راستای حل مشکلات اقتصادی مردم حرکت کند.نکته دیگر اینکه نباید انتظار داشت مشکلات اقتصادی در کوتاه مدت حل شود.مشکلات اقتصادی در سه مقطع زمانی قابل حل است. برخی از مشکلات در کوتاه مدت یعنی در شش ماه قابل حل است.برخی مشکلات در میان مدت و در حدود سه یا چهار سال طول می کشد که حل شود.برخی از مشکلات اما نیاز ما زمان زیادی دارد و بلند مدت قابل حل است که این زمان نیز ممکن است۱۰ تا۱۵ سال طول بکشد.به همین دلیل نیز نمی توان همه این مشکلات را در یک سبد ریخت و به یک باره از دولت انتظار داشت که همه این مشکلات را در طول شش ماه یا یک سال حل کند.

*اقداماتی که دولت پزشکیان می تواند در کوتاه مدت برای کاهش مشکلات اقتصادی انجام دهد چیست؟

مردم به دنبال این هستند که به راحتی بتوانند سفره خود را پهن کنند و معاش زندگی خود را تأمین کنند.مردم به دنبال این هستند که هر روز شاهد تورم و گرانی افسارگسیخته نباشند.مردم به دنبال اشتغال و حقوق مکفی هستند که بتواند نیازهای زندگی خود را برطرف کنند.از سوی دیگر بسیاری از جوانان مشکل مسکن دارند. این مشکل نیز در شرایط کنونی بسیار جدی است و اقداماتی که در دولت سیزدهم در این زمینه انجام شد تاکنون به نتیجه نرسیده و تنها جوانان را درگیر وام ودیگر مسائل کرده است.کسانی که اجاره نشین هستند نیز در سال های اخیر با چالش های جدی مواجه بوده اند و شرایط به شکلی بوده که صاحب خانه هر زمان که دوست داشته اجاره بها را افزایش داده و یا مستأجر را به دلیل نداشتن پول کافی بیرون کرده است. این رویکرد باید تغییر کند و مستأجران باید احساس امنیت کنند.به همین دلیل دولت در کوتاه مدت می بایست به وضعیت اقتصادی،اشتغال و حل و نقل و… توجه جدی کند و مشکلات را حل کند. رئیس جمهور نیز باید از اعضای کابینه مطالبه گری کند و وزرا نیز از زیردستان خود مطالبه گری کند.دولت باید زمینه ای را فراهم کند تا فعالان اقتصادی و مدیران اقتصادی چرخ اقتصاد را بچرخاند.در واقع وظیفه دولت در این زمینه ریل گذاری و فراهم کردن بسترهای مناسب است و این فعالان اقتصادی هستند که باید اقتصاد را مدیریت کنند.اگر پزشکیان می خواهد چرخ اقتصاد کشور بچرخد باید بخش خصوصی را به رسمیت بشناسد و به آن اعتماد کند.

چین و روسیه کشورهایی بودند که در زمانی که کشورهای اروپایی و دیگر کشور در راستای تحریم های ایران عمل می کردند با ایران همکاری خود را ادامه دادند.به همین دلیل صحیح نیست که در شرایطی که ایران قرار است با همه کشورهای جهان ارتباط برقرار کند شرکای استراتژیک خود را فراموش کند.کار اشتباهی که در دولت های یازدهم و دوازهم صورت گرفت این بود که آقای روحانی پس از امضای برجام به سمت اروپا رفت و چین را از یاد برد

*آیا چنین شرایطی را در پزشکیان و نزدیکان وی مشاهده می کنید؟

اگر قرار است چرخ اقتصاد بچرخد باید این اتفاق رخ بدهد. دولت چهاردهم باید موانع را از سر راه بخش خصوصی بردارد.در چنین شرایطی است که بخش خصوصی می تواند چرخ کارخانه ها را به جای یک شیفت سه شیفت به گردش دربیاورد.اگر در سال های اخیر بیکاری در کشور افزایش پیدا کرد به دلیل این بود که بسیاری از کارخانه ها با حداقل نیرو کار می کردند و نیروهای خود را تعدیل کردند.به همین دلیل نیز جامعه با بیکاری مضاعف مواجه شده است.این در حالی است که اگر دولت از بخش خصوصی حمایت کند کارخانه ها به جای یک شیفت سه شیفت کار می کند و به همین دلیل به نیروی بیشتری نیاز دارد و در نتیجه همه نیروهای جدید استخدام می کنند و میزان بیکاری کاهش پیدا می کند.در چنین شرایطی است که این احتمال وجود دارد که در طول یک یا دو سال یک میلیون یا دو میلیون نفر استخدام شوند که می تواند کمک بزرگی به وضعیت اشتغال جامعه کند.البته منظور از ایجاد شغل پیک موتوری و یا دستفروشی نیست که برخی آن را جز دستاوردهای خود برای ایجاد شغل حساب می کنند. این در حالی است که چنین شغل هایی کاذب هستند و به معنای ایجاد اشتغال نیست.پزشکیان نباید از کسانی در تیم اقتصادی خود استفاده کند که در اتاق آنها به روی کارآفرینان، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران بسته باشد.

*بازندگان انتخابات انتظار دارند روند کنونی ادامه پیدا کند و دولت پزشکیان به شکلی رفتار کند که در راستای دغدغه های آنها قرار دارد. تحلیل شما از رفتارشناسی مخالفان و منتقدان دولت پزشکیان چیست؟

اگر کسی که در انتخابات شکست می خورد از درک کافی برخوردار باشد فردای پایان انتخابات رویکرد دیگری در پیش می گیرد و تلاش می کند به شکلی عمل کند که به سود منافع ملی باشد. این در حالی است که همه به این شکل عمل نمی کنند. ضمن اینکه مخالفان دولت پزشکیان شخص نیستند بلکه ما با تفکری مواجه هستیم که با پزشکیان و تفکر آن مشکل دارد.این تفکر نیز به دنبال تعامل با جهان نیست و بلکه به دنبال این است که دور ایران را سیم خاردار بکشد.هدف این تفکر این است که به کسانی مسئولیت بدهیم که اگر تخصص هم نداشته باشند اشکال ندارد و بلکه مهم این است که در راستای تفکرات ما حرکت کنند.در چنین شرایطی دیدگاه مردم مهم است و مردم نیز تفکر پزشکیان را به تفکر تندروی دیگر ترجیح داده اند و به همین دلیل در انتخابات از پزشکیان حمایت کرده اند.به همین دلیل اینکه طرف مقابل به دنبال مخالفت با تفکر پزشکیان باشد طبیعی است. با این وجود از این پس باید منتظر کارشکنی و چوب لای چرخ گذاشتن های بیشتری از سوی این افراد باشیم.نکته مهم در این زمینه عملکرد دولت است.اگر عملکرد دولت به شکلی باشد که مشکلات کشور را حل کند و مردم متوجه شوند که دولت در حال تلاش و زحمت برای حل مشکلات آنهاست هیچ تفکری نمی تواند به دولت ضربه بزند.

لینک کوتاه خبر: https://farasoonews.ir/bUPA6i