مشاور امور حقوقی و فنی رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور گفت: سامانه مؤدیان انقلاب بزرگی در نظام مالیاتی به وجود خواهد آورد و اجرای آن باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود. با اجرای این سامانه، محاسبه و وصول مالیات به صورت سیستمی انجام میشود.
به گزارش فراسو به نقل از رسانه مالیاتی ایران، احمد غفارزاده، مشاور امور حقوقی و فنی رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور درخصوص وضعیت کنونی هوشمندسازی نظام مالیاتی در ایران اظهار داشت: در کشورهای توسعهیافته، نظام الکترونیکی مالیاتی حکمفرماست که محاسبات و وصول مالیات در آن با سرعت بسیار بالا انجام میشود و از طرفی این نظام هوشمند باعث وصول مالیات عادلانه از افراد جامعه شده است.
وی افزود: نظام مالیاتی در ایران نیز با این رویکرد به سمت هوشمندسازی رفته است و سامانه مؤدیان که ابزاری برای محاسبه هوشمند مالیات بر اساس دادههای دریافتی از مؤدیان است، نقش مهمی در این هوشمندسازی دارد چرا که مالیات از طریق آن به صورت کاملاً سیستمی محاسبه میشود.
غفارزاده درخصوص افراد مشمول اجرای سامانه مؤدیان و تکالیف آنها بیان داشت: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی از اول مهرماه تمام شرکتها و اشخاص حقوقی و از اول دیماه ۱۴۰۲ تمام مشاغل و کسبوکارها باید صورتحسابهای فروش خود را به سامانه مؤدیان ارسال کنند.
مشاور امور حقوقی و فنی رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور ادامه داد: با ارسال صورتحسابهای فروش به سامانه مؤدیان و با توجه به سایر اطلاعات دریافتی مربوط به معاملات انجام شده از ارگانهای مختلف، این سامانه میتواند بدون ممیزی و رسیدگیهایی که منجر به صرف انرژی، هزینه و زمان زیادی میشود، مالیات را محاسبه کند.
غفارزاده در ادامه به مزایای اجرای این سامانه برای فعالیتهای اقتصادی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: با اجرای سامانه مؤدیان، محاسبه و وصول مالیات بر ارزش افزوده به صورت کاملاً سیستمی انجام میشود که این امر افزایش رضایتمندی مؤدیان را به دنبال دارد. همچنین افرادی که فرار مالیاتی دارند با پیادهسازی سامانه مؤدیان دیگر نمیتوانند به کار خود ادامه دهند و باید مثل هر کسبوکار دیگری مالیات خود را پرداخت کنند.
مشاور امور حقوقی و فنی رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه مشوقهایی در اجرای این سامانه برای مشاغل و مصرفکنندگان نهایی در نظر گرفته شده است، افزود: با اجرای سامانه مؤدیان بخشی از مالیاتهای وصول شده به افراد جامعه پرداخت میشود. به عنوان مثال برای تشویق مشاغل و صاحبان کسبوکارهای کوچک، با عضویت در سامانه مؤدیان و خرید از اشخاصی که عضو این سامانه باشند تا سقف ۶۰ میلیون ریال پاداش همکاری در هر فصل به مؤدیان تعلق میگیرد.
وی افزود: همچنین برای مصرفکنندگان نهایی به ازای هر ۱۰ صورتحساب الکترونیکی به قید قرعهکشی یک صورتحساب انتخاب و دو برابر مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بهعنوان جایزه مالیاتی به حساب این افراد واریز میشود. این موضوع در گذشته اتفاق نمیافتاد اما با اجرای این سامانه و برگشت مالیات به مؤدیان و مصرفکنندگان نهایی، شاهد رضایت بالای افراد جامعه خواهیم بود.
غفارزاده اجرای سامانه مؤدیان را کلید شفافیت در انجام معاملات و توسعه عدالت مالیاتی عنوان کرد و بیان داشت: برای فراریان مالیاتی، جرائم بسیار سنگینی تعیین شده و دیگر برای این دسته افراد به صرفه نخواهد بود که اطلاعات اقتصادی خود را از سازمان امور مالیاتی پنهان کنند چراکه این سازمان با توجه به ارتباطی که با سایر ارگانها، نهادهای اقتصادی و حاکمیتی دارد بهراحتی میتواند متوجه فعالیت اقتصادی افرادی شود که در این سامانه عضو نشده یا حتی پرونده مالیاتی هم تشکیل ندادهاند.
مشاور امور حقوقی و فنی رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: افرادی که فعالیت اقتصادی زیرزمینی دارند دیگر نمیتوانند به فعالیت خود به شکل گذشته ادامه دهند چرا که مشمول جرائم مالیاتی سنگین خواهند شد. پس این افراد هم مثل بقیه فعالان اقتصادی به سمت شفافیت مالی حرکت خواهند کرد. همچنین سامانه مؤدیان بهراحتی میتواند شرکتهای صوری و کاغذی را شناسایی کرده و این شرکتها را در فهرست سیاه قرار دهد.