به گزارش فراسو به نقل از شادا، دکتر عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی شامگاه (دوشنبه اول بهمنماه) در گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر سیما اظهار کرد: دیدگاه رئیسجمهور در شرایط اقتصادی فعلی گسترش همکاریهای منطقهای بخصوص با کشورهای دوست و همسایه است که راهبرد سیاستهای اقتصادی در کنار سیاست خارجی ما نیز است، کارهای انجام شده نیز در همین راستا بوده است.
همتی با اشاره به سفرهای خارجی انجام شده همراه با رئیسجمهور تصریح کرد: در سفر به کشور مصر برای اجلاس دی ۸ گفتگوهای خوبی با رئیسجمهور و وزرای اقتصاد این کشور برای گسترش روابط اقتصادی داشتیم. همچنین سفر اخیر به کشور تاجیکستان بسیار خوب بود چرا که این کشور پتانسیل بالایی دارد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: در یک سال گذشته ایران ۵۰ درصد رشد تجارت با تاجیکستان داشته که به عدد ۳۸۰ میلیون دلار رسیده است؛ در بررسی و صحبتهایی که با وزیر اقتصاد و سایر وزرای این کشور داشتیم این احساس وجود داشت که ما میتوانیم مجموعه فعالیتها و تجارت بخصوص سرمایهگذاری با این کشور را افزایش دهیم.
همتی ادامه داد: اکنون پیمانکاران و کسانی که خدمات فنی و مهندسی در دستور کار دارند در آنجا فعال هستند چرا که دراینخصوص پتانسیل بالایی وجود دارد؛ دیدگاه رئیسجمهور تاجیکستان نیز بر گسترش روابط با ایران بود. باتوجهبه حذف روادید بنا است که رفتوآمد مردم بیشتر شود و زبان و فرهنگ مشترک میتواند به این فعالیتهای اقتصادی عمق دهد. وزیر اقتصاد یادآور شد: رشد تجارت با تاجیکستان در دولت قبل به نیم میلیارد دلار رسیده بود اما با این روند میتوانیم در ۴ سال آینده به یک میلیارد دلار نیز برسیم.
وی اضافه کرد: بیشترین فعالیت را میتوان در سرمایهگذاری و صادرات مصالح ساختمانی داشته باشیم چراکه نیاز به تکنولوژی ایران دارند.
وزیر اقتصاد افزود: با فعالان اقتصادی ایرانی در این کشور همدیدارهایی داشتیم که بسیار علاقهمند به گسترش روابط بودند.
احیای خط اعتباری ۵ میلیارددلاری بین ایران و روسیه
همتی روند رشد تجاری کشور را مثبت ارزیابی و اظهار امیدواری کرد که این روند در ارتباط با کشورهایی مانند ازبکستان تاجیکستان روسیه و … ادامه پیدا کند.
وی با بیان اینکه توافق جامع و بلندمدت با روسیه پایه و اساس حقوقی برای روابط اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری خواهد بود، عنوان کرد: این توافق در زمینههای سیاسی، امنیتی و فرهنگی است اما چند ماده در این توافق است که بر سرمایهگذاری مشترک، روابط بانکی مبادلات و مؤسسات مالی تأکید میکند و همه این موارد ایجابی هستند.
وزیراقتصاد اضافه کرد: بستری فراهم شده تا تفاهمات بیشتری با کشور روسیه داشته باشیم و این توافق جامع راهبردی در واقع پلتفرم همکاریهای اقتصادی، سیاسی و همه نوع همکاری را ایجاد میکند. وزیر اقتصاد یادآور شد: در بخش اقتصاد، زمینه تشکیل کمیسیون دائمی اقتصادی مشترک بین دو کشور فراهم شده است.
همتی به اختصاص یک خط اعتباری ۵ میلیارددلاری به ایران توسط کشور روسیه درگذشته اشاره کرد و افزود: به دلایلی تاکنون نتوانستیم از این خط استفاده کنیم که مجدداً آقای پوتین تأکید کرد که این خط اعتباری همچنان برقرار است.
پروژههای استفاده از این خط اعتباری شامل سه پروژه ریل رشت به آستارا، نیروگاه سیریک و فاز دو و سه نیروگاه هستهای بوشهر است که خط ریلی رشت به آستارا جز اولویتهای ما در چارچوب کریدور شمال به جنوب است.
وی تأکید کرد: ایران درخواست داشت تا این عدد بهصورت خط اعتباری باشد و برای باقیمانده این خط پیشنهاد داده شد تا پروژههای دیگری مطرح شود که مورد قبول روسیه واقع شد تا در چارچوب ۵ میلیارد دلار اعتبار پروژهها انجام شود.
وزیر اقتصاد ادامه داد: همچنین سرمایهگذاری در زمینه نفت در حال انجام است و در ۵ میدان نفتی ما در غرب و جنوب در حال فعالیت هستند.
همتی گفت: بانک مرکزی ایران با بانک مرکزی روسیه در مورد تأسیس شعبه در ایران به توافق رسیدند. همچنین پیامرسان جایگزین سوئیفت بین دو کشور اجرایی شده است.
وی به جلسه رئیسجمهور با فعالان اقتصادی روسیه در خصوص سیستم بانکی اشاره کرد و افزود: این فعالان علاقهمند به سرمایهگذاری و تجارت با ایران بودند که فکر میکنم در آینده این روابط منجر به تحولات خوبی در روابط اقتصادی بین ایران و روسیه شود.
وزیر اقتصاد حجم تجارت با کشور روسیه را نزدیک به ۴ میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: تأکید شد تا صادرات به توازن برسد و این موضوع را آقای پوتین پذیرفتند، چراکه اکنون صادرات روسیه به ایران سه برابر صادرات ایران به روسیه است؛ البته بیشتر واردات ایران کالاهای اساسی مانند گندم است.
روابط در قالب اوراسیا شامل تحریمهای آمریکا نیست
وی از تبادل تعداد کالاهای زیادی در قالب همکاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد و تشریح کرد: اکنون روابط تجاری ما با اوراسیا به شدت افزایش پیدا کرده، با روسیه نیز در آینده افزایش پیدا میکند، اگر اوراسیا را بهعنوان ناظر در رابطه اقتصادی با کشورهای منطقه در نظر بگیریم، تحول مهمی در کشور رخ میدهد؛ چرا که هم از طریق پیامرسان مشترک انجام میشود و هم شامل تحریمهای آمریکا نمیشود.
وزیر اقتصاد روند روابط تجاری کشور را مثبت دانست و گفت: تراز تجاری بهبودیافته است بهنحویکه در سال گذشته در ۱۰ماهه تراز تجاری منفی ۱۴ میلیارد دلار بود که یک و نیم میلیارد دلار واردات طلا داشتیم اما امسال در این ۱۰ ماه درست است که ۸ میلیارد دلار همچنان تراز تجاری منفی است اما ۶٫۵ میلیارد دلار آن واردات طلا بوده است و این یعنی ما ذخایر طلا را افزایش دادهایم. با کمکردن طلا، تراز منفی تجاری ۱۰ماهه ما یک و نیم میلیارد دلار بوده که بسیار امیدوارکننده است.
تولید مهمترین اولویت وزارت اقتصاد است
همتی مهمترین چشمانداز، راهبرد و اولویت وزارت اقتصاد را تولید دانست و بیان کرد: باید کیک اقتصاد بزرگ شود و مأموریت اصلی وزارت اقتصاد نیز این مهم است اما برای انجام این کار و در کنار افزایش صادرات، باید محیط کسبوکار فراهم و رقابتی شود، از انحصار، قیمتگذاری دستوری و اقتصاد دستوری دوری شود که این موارد در دستور کار قرار گرفته است.
شرکت پروژهها راهاندازی میشود
وزیر اقتصاد مهمترین مأموریت سازمان خصوصیسازی را علاوه بر خصوصیسازی، توانمندسازی بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: در سالهای گذشته فقط بین ۸ تا ۱۱ درصد خصوصیسازی واقعی انجام شده و مابقی یا به بانکها یا بخشهای خصولتی داده شده است که این روند نیازمند اصلاح است.
همتی تأکید کرد: راهبرد اصلی ما بر افزایش مشارکت مردم و بخش خصوصی است، بنابراین باید شرکت پروژهها راهاندازی شوند و از بازار سرمایه تأمین مالی کنیم؛ باید در هر استان دو شرکت پروژه تعریف شود چراکه مردم سهامدار میشوند و مهمتر از آن در قانون جدید تأمین مالی بانکها میتوانند بهعنوان تضمینکننده نقدشوندگی وارد شوند و این مجوزها اعطا شده، حتی دو شرکت درصدد اخذ مجوز برای ورود به بورس هستند. بهتدریج با افزایش این شرکتها علاوه بر افزایش مشارکت مردم در اقتصاد، بازار سرمایه عمق بیشتری نیز پیدا میکند.
سیاست دولت حمایت از بورس است
وی در ادامه نوسانات بازار بورس را طبیعی دانست و عنوان کرد: روند بورس بسیار خوب است و هر کمکی لازم باشد دولت برای بورس انجام میدهد و حمایت ما از بورس پایدار است.
بازار بورس از شهریورماه تاکنون ۳۵ درصد رشد داشته است، صندوق های سهامی بیش از این رشد داشته است. سیاست دولت بر حمایت از بورس است چرا که بسیاری از مسائل را بورس حل میکند.
وی تأکید کرد: بورس وقتی عمیق شود اقتصاد کشور رونق پیدا میکند؛ ما نمیتوانیم تولید و رشد اقتصادی بالا داشته باشیم بدون اینکه بورس رونق داشته باشد بنابراین من به عنوان وزیر اقتصاد تأکید میکنم مراقبت جدی از بورس داریم و اجازه نمی دهیم با قیمت گذاری های دستوری و روندهای اخلال گر در بورس تحرکات جدید داشته باشند تا محل خوبی برای سرمایه گذاران باشد.
همتی از افزایش تقاضا برای ورود به بورس خبر داد و گفت: شرکت های نوآور، صندوق های تکمیلی بازنشستگی تقاضا برای ورود به بورس دارند. بورس محل مهمی برای سرمایه گذاری است.
وی اظهار کرد: پیشبینیپذیر کردن اقتصاد با ایجاد ثبات نسبی بورس صورت میپذیرد، روند بورس برای ما مهم است که تاکنون خوب بوده است و وعدههای ما انجام شده است. امیدوارم که اقتصاد این روند مثبت را جلو ببرد؛ نسبت به آینده آن خوشبین هستم برنامهریزی داریم که ناترازیها را بهتدریج کاهش دهیم و اقتصاد را در ریل اصلی خود جلو ببریم. همتی در ادامه در خصوص قیمتگذاری دستوری گفت: بر اساس قانون برنامه هفتم در جایی که انحصار وجود دارد باید قیمتگذاری شود و ستاد تنظیم بازار جلسه مشورتی برگزار میکند اما مصوبه جلوگیری یا سرکوب ندارد اما اگر به کالایی یارانه داده میشود باید قیمت آن نیز کنترل شود.
همتی اضافه کرد: ما رقابت را قبول داریم، قیمتگذاری دستوری را قبول نداریم اما شکست بازار را قبول داریم، مقاطعی پیش میآید که دولت باید در شکست بازار دخالت کند و اجازه رخدادن این اتفاق را ندهد، اصلاح بازار وظیفه دولت است.
وی با تأکید بر اینکه نرخ ارز در آینده فعالان اقتصادی تأثیرگذار است، افزود: اینکه دولت میگوید قیمتگذاری دستوری نمیکند، طبیعتاً برای فعالان اقتصادی معنا دارد اما دولت تلاش میکند تا درباره بورس و همچنین موضوع ارز صداقت خود را به فعالان اقتصادی و مردم نشان دهد.
تحقق ۹۱ درصدی درآمدهای مالیاتی در ۱۰ ماهه امسال
وزیر اقتصاد عدم تحقق در آمدهای مالیاتی را مربوط به ماههای نخست سال دانست و تشریح کرد: بعد از شهادت شهید رئیسی، شرایطی به وجود آمد که چند ماهی کشور در بلاتکلیفی بود و بهتبع آن نیز درآمدهای مالیاتی افت کرد اما پس از آغاز دولت برای جبران آن اقدام شد؛ به دولت نیز قول دادیم تا تحقق را به ۹۵ تا ۹۶ درصد برسانیم.
وی ادامه داد: درآمد پیشبینیشده مالیاتی در لایحه دولت یک هزار و ۱۲۰ همت بود اما مجلس با ۱۰۰ همت افزایش، یک هزار و ۲۲۰ همت را تصویب کرد؛ بنابراین تلاش ما بر این است تا خودمان را به عدد در بودجه برسانیم و امروز تقریباً نسبت به بودجه ۱۰ماهه ۹۱ درصد تحقق داشته است و امیدواریم میزان تحقق در بهمن و اسفند به رقم قابلتوجهی برسد.
همتی به سیستمی شدن اخذ مالیات اشاره کرد و افزود: تنها ۵ درصد از اخذ مالیات بهصورت ممیزی انجام میشود البته ممیزیها در هوشمندسازی، کنترل و فرارهای مالیاتی در حال فعالیت هستند. وزیر اقتصاد گفت: در ۱۰ماهه گذشته ۱۳۰ همت عوارض توزیعی به شهرداریها و وزارت کشور پرداخت شد، ۳۶ همت به حوزه سلامت و ۲۲ همت استرداد مالیات صادرکنندگان را داشتیم.
از دیگر کارهای خوب این است که مالیاتدهندهها را به پروژهها وصل کردیم یعنی خود مالیاتدهنده میتواند انتخاب که مالیات پرداختی او در چه حوزهای خرج شود بهطوریکه ۳۵۰ هزار از مؤدیها انتخاب کردند تا در ۲ هزار از پروژههای آبرسانی، مدرسه، بیمارستان، خانه بهداشت و غیره سرمایهگذاری شود.
وی اظهار کرد: اخذ مالیات ۷۰ درصد از شخصیتهای حقوقی و ۸۰ درصد از اصناف و مابقی ۱۰۰ درصد سیستمی است. ما بهعنوان درآمد پایدار بودجه بر مالیات تأکید داریم و رشد ۴۷ درصدی درآمدهای مالیاتی نسبت به سال گذشته در شرایط فعلی کشور قابلقبول است.
برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی برنامه داریم
وزیر اقتصاد با تأکید بر تلاش دولت برای دستیابی به رشد ۸ درصد اقتصادی عنوان کرد: ۲.۸ درصد از این ۸ درصد مربوط به بهرهوری است؛ ما کشور را بهرهور اداره نمیکنیم باید دید در چه زمینههایی میتوان بهرهوری را افزایش داد.
وی در ادامه به اراده دولت برای تقویت بخش خصوصی و واگذاری امور به این بخش، بهبود فضای کسبوکار و ازبینبردن رانتها و ایجاد فضای رقابت برای رشد بهرهوری و رشد اقتصادی اشاره کرد و گفت: در راستای مقرراتزدایی و تسهیل فضای کسبوکار، وزارت اقتصاد هفته گذشته ۱۷ هزار مجوز خودکار صادر کرده است.
همتی ادامه داد: غیر از سهم ۲٫۸ درصدی بهرهوری، برای ۵ درصد باقیمانده باید سرمایهگذاری شود؛ برای آن باید مولدسازی جدی گرفته شود، برای نخستینبار اولین درآمد بالای ۳۵ همتی را با مولدسازی در اصفهان تحقق بخشیدیم که صرف انتقال آب شرب اصفهان خواهد شد. امسال ۴۰ همت برای مولدسازی پیشبینیشده بود که فقط در یک فقره ۳۵ همت محقق شد.
وی با بیان اینکه طبیعتاً تا پایان سال جاری رشد ۸ درصد اتفاق نخواهد افتاد، تصریح کرد: ما بر مبنای منابع، بودجه را تنظیم کردیم بنابراین است که تنها منابع مالی تزریق نشود و روشهایی را ایجاد کنیم تا بهرهوری را بالا ببریم. هدف ما حرکت به سمت تحقق رشد ۸ درصد است و آن را پیگیری خواهیم کرد و هرچقدر امکانات باشد در آن جهت حرکت خواهیم کرد؛ تنوعبخشی به روشهای تأمین مالی و افزایش سرمایهگذاری در دستور کار است که به رشد اقتصادی کمک میکند.
وزیر اقتصاد در پایان با اشاره به تحلیلها و پیشبینیها درباره شرایط کشور بعد از استقرار ترامپ در ریاستجمهوری آمریکا گفت: فشار حداکثری آمدن ترامپ را پیشازاین دیدهایم اما اعتراف آمریکاییها این بود که فشار حداکثری شکستخورده است و امیدواریم این بار عاقلانه عمل کنند اما بههرحال ما آمادگی لازم را داریم و پیشبینیهای لازم را کردهایم.