رییس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: امروزه تغییر اقلیم و خشکسالی نقشی جدی در افزایش فقر در برخی مناطق دارد.
به گزارش فراسو به نقل ازمرکز روابط عمومی و امور بینالملل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ،«معصومه ابتکار» استاد دانشگاه و رییس اسبق سازمان حفاظت محیط زیست در نخستین نشست گفتمانسازی عدالت اجتماعی فراگیر (کارگاههای تخصصی سیاستگذاری فقرزدا) که با عنوان «افق گشایی موضوع فقر» در موسسه کار و تامین اجتماعی برگزار شد، مخاطرات محیطزیستی و فقر را بررسی کرد.
او گفت: آلودگی هوا علاوه بر خشکسالی و خشک شدن منابع آب به ویژه در حوزه کشاورزی، باعث افزایش هزینههای درمان، رشد بیماری، فقر بیشتر و مرگ و میر است. افزایش آلودهسازی منابع آب، خود از عوامل رشد فقر است. ابتکار گفت: در ایران از سال ۱۹۷۵ از ظرفیت منابع محیط زیستی، آبی و طبیعی بیش از ظرفیت زیستی خود استفاده شده است که این روند تشدید شده و نقش روشنی در توسعه فقر دارد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به نقش گرمایش زمین و افزایش دما در افزایش مصرف آب کشاورزی و خشکسالی گفت: افزایش دما در ایران با توجه به اثر بر گرمای بیشتر، تبخیر بیش از حد، فرسایش خاک و سیل، نقشی بیبدیل در افزایش فقر مناطق پیرامونی و افزایش هزینههای سنگین درمان دارد که فرودستان بیش از همه قربانی آن هستند. این موضوع البته به تشدید بحران مهاجرت از روستا به شهر نیز انجامیده است.
ابتکار، تنها راه رفع فقر و نابرابری را بهرهگیری از سیاستهای توسعه و فقرزدایی عنوان و اضافه کرد: حتما پیوست توسعه پایدار و حافظ محیط زیست باید تدوین شود. با این میزان پسماند، مازاد مصرف انرژی، فرونشست خاک و خشکسالی، روند کاهشی بارش باران و آلودگی هوا در ایران، نمیتوان امیدی به کاهش متوسط جمعیت زیر خط فقر در ایران داشته باشیم. او تاکید کرد: باید تمام برنامههای توسعه با واقعیت اصلاح حکمرانی آب و موضوع تغییر اقلیم تنظیم شود تا فقر و ناترازیها تشدید نشود.