با حذف دلار نیمایی و شکلگیری بازار ارز توافقی، صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و سهامی با تغییرات جدیدی مواجه خواهند شد که میتواند فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاران ایجاد کند.
به گزارش فراسو به نقل از مدیریت ارتباطات و رسانه تامین سرمایه تمدن، سید محمدتقی پورمقیم، مدیر سرمایهگذاری شرکت تامین سرمایه تمدن با بیان مطلب فوق گفت: اخیراً شاهد شکلگیری بازار ارز توافقی بودیم که این موضوع دلار نیمایی را به مرور حذف خواهد کرد. این تغییرات موجب تاثیرگذاری بر صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و سهامی در بازار سرمایه خواهد شد. در حال حاضر صندوقهای کالایی برجسته شامل صندوقهای مبتنی بر طلا (گواهی شمش و سکه) و صندوقهای زعفران هستند. قیمت داراییهای این صندوقها متاثر از قیمتهای جهانی کالاهایی که در پرتفوی صندوق ها هستند و قیمت دلار آزاد می باشد. لذا تغییرات در بازار ارز توافقی بر ارزشگذاری داراییهای این صندوقها بطور مستقیم اثرگذار نیست.
وی ادامه داد: در صندوقهای سهامی با توجه به توسعهای که طی سالهای اخیر در این حوزه صورت گرفته، تنوع خوبی ایجاد شده است. از جمله آنها میتوان به ایجاد صندوقهای سهامی قابل معامله(ETF)، صندوقهای بخشی و صندوقهای اهرمی اشاره نمود.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه تمدن به تاثیرپذیری شرکتهای کوچک صادراتی به عنوان نخستین شرکتهایی که شامل عرضه ارز در بازار توافقی هستند، اشاره کرد و افزود: شرکتهای کوچک صادراتی که به نوعی جزو شاخص هموزن به حساب بیایند، میتوانند متاثر از نرخ ارز توافقی باشند. بنابراین صندوقهای مبتنی بر شاخص هم وزن، خصوصاً آنهایی که متمرکز بر شرکتهای کوچک صادراتی هستند، تحت تاثیر معاملات بازار ارز توافقی قرار خواهند گرفت. باید در نظر داشت که شرکتهای بزرگ صادراتی از جمله شرکتهای پتروشیمی، پالایشی و فولادیهای بزرگ نیز، به مرور مشمول ارز توافقی خواهند شد که البته ممکن است این اتفاق با تأخیر زمانی صورت پذیرد، اما در نهایت عرضه ارز تمامی شرکتها اعم از کوچک و بزرگ به بازار ارز توافقی صورت خواهد گرفت.
پورمقیم در ادامه گفت: در زمینه گروههای بزرگ، شرکتهای پالایشی به دلیل مبنای نرخگذاری خوراک و فروش محصولات بر اساس ارز نیما، از تغییر ارز نیما به توافقی اثر مثبت خواهند گرفت. در مورد شرکتهای بانکی نیز، از منظر تسعیر نرخ ارز، خصوصاً در شرکتهایی که دارای خالص دارایی ارزی مثبت هستند، تسعیر ارز نیمایی به توافقی تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین اگر این دو صنعت را مد نظر قرار دهیم، صندوقهای بخشی مربوط به این دو صنعت یعنی «پالایشی یکم» و «دارا یکم»، تاثیرات قابل توجهی را تجربه خواهند کرد.
وی در خصوص اثربخشی بازار ارز توافقی بر شرکتهای پتروشیمی گفت: شرکتهای متانول حاضر در بورس بیشترین درصد صادرات را در بین شرکتهای پتروشیمی دارند و پس از آنها شرکتهای اورهای هستند که علاوه بر رشد نرخ ارز صادراتی، تسعیر ارز این شرکتها نیز میتواند از بازار ارز توافقی تاثیر گیرد.
پورمقیم افزود: در خصوص شرکتهای الفین و آروماتیک به دلیل آنکه مبنای قیمتگذاری آنها در بورس کالا و صادرات، ارز نیمایی بوده، میتوانند از نرخ ارز توافقی اثر بگیرند و بنابراین صندوقهای بخشی پتروشیمی نیز از این موضوع متاثر خواهند شد. در مورد فلزات، خصوصاً در زنجیره فولاد، مبنای نرخگذاری در بورس کالا و همچنین در بحث صادرات، ارز نیمایی بوده که نرخ ارز توافقی بر این بخش نیز تاثیرگذار خواهد بود. لذا صندوقهای سرمایهگذاری بخشی فلزات نیز میتوانند تحت تاثیر این تغییرات قرار گیرند.
مدیر سرمایهگذاری تامین سرمایه تمدن در پایان گفت: در کنار همه این موارد، صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی که در چند سال اخیر توسعه یافتهاند، برای افرادی که ریسکپذیری بالاتری دارند و میخواهند با درجه اهرمی وارد بازار شوند، فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری در این دوره تغییرات است و سرمایهگذاران این نوع صندوقها میتوانند از تغییرات نرخ ارز بهرهمند شوند.
بازار ارز توافقی و آینده صندوقهای سرمایهگذاری در ایران
لینک کوتاه خبر: https://farasoonews.ir/tLVtLa