به گزارش فراسو به نقل از شادا، وزیر اقتصاد در آیین افتتاح معاملات شمش نقره در بازارهای مالی و مشتقه بورس کالای ایران گفت: از روز اولی که مسئولیت وزارتخانه را بر عهده گرفتم، عرض کردم که مهمترین دغدغه بنده در دولت رشد اقتصادی است و رشد اقتصادی پایه پیشرفت کشور است و نمیتوانیم از رشد اقتصادی غفلت کنیم و باید تمام ابزارهای لازم را برای رشد اقتصادی به کار بگیریم.
دکتر همتی با اشاره به اینکه این ابزارها هم میتواند شامل بازار پول و هم بازار سرمایه باشد، تأکید کرد: تکیه ما بیشتر بر بازار سرمایه است و به دلیل عدم تعادلی که در تأمین مالی در اقتصاد ما وجود دارد دنبال این هستیم که بازار سرمایه جایگاه خود را به دست بیاورد و بتواند کارهای اساسی را در تأمین مالی انجام دهد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: در این مدت کوتاه نیز بازار سرمایه الحمدلله جان تازهای گرفته است و احساس شکلگرفته که اعتماد در حال بازگشتن به بازار سرمایه کشور است و من مطمئن هستم با ثباتی که انشاءالله در روزهای آتی هم در اقتصاد کشور و هم مسائل عمومی کشور شاهد رونق این گونه بازارهایی که با ریسک ارتباط دارند باشیم و مطمئن هستم بهتدریج و با کاهش ریسک این بازارها شاهد شادابی هر چه بیشتر بازار سرمایه در روزهای آتی خواهیم بود.
دکتر همتی افزود: زمانی که در دانشگاه دریوتیوها یا همان ابزار مشتقه را تدریس میکردیم همیشه میگفتیم چرا نباید در کشورمان این ابزارها را داشته باشیم و چرا نباید بازارهای مالی ما تکامل پیدا کنند؟ و چرا باید فقط به بانکها تکیه کنیم و برای اینکه بتوانیم اقتصاد کشور را اداره کنیم بر پول پر قدرت فشار بیاوریم؟
وزیر اقتصاد با ابراز خوشحالی از اینکه در دوران مسئولیت وی در وزارت اقتصاد شاهد شکلگیری این بازارها است، افزود: انشاءالله در آینده شاهد گسترش بازارهای مشتقه باشیم زیرا در بازارهای مشتقه این امکان وجود دارد که چندصد برابر داراییهایی که تحت عنوان گواهی منتشر میشود، اوراق مشتقه منتشر کرد و این خود میتواند به کاهش ریسک بازار و کاهش ریسک تولیدکنندهها و کاهش ریسک معاملهگران کمک کند .
دکتر همتی اثرات توسعه ابزارهای مالی مشتقه را بهخصوص بر کاهش ریسک تولیدکنندگان بسیار مؤثر دانست و اظهار داشت: هم از نظر مواد اولیه و هم از نظر محصولات این ابزار بسیار به تولیدکنندگان کمک میکند و این کار خوب و مقدسی است که در اقتصاد کشور ما انجام میشود و در زمانی که در بانک مرکزی بودم یکی از مهمترین مشکلات معادن طلای کشور این بود که محصول طلای خود را چگونه بفروشند و قیمتگذاری مسئله مهمی بود و بانک مرکزی هم اگر میخواست طلا بخرد باید با عیار خاصی آن را ارزیابی میکرد و شرایط بسیار سختگیرانهای دارد.
وزیر اقتصاد با اشاره به فروش طلا در بورس کالا گفت: با این کار بورس کالای کشور، تأمین مالی برای معادن طلا و تولیدکنندگان طلای کشور امکانپذیر شد و از این به بعد همین کار برای نقره در کشور انجام میشود و انشاءالله بعدازاین برای مس و بعد هم برای سایر فلزات و همه انواع محصولات پتروشیمی از جمله پلیاتیلن و هر محصول دیگری که در این بازار امکان عرضه داشته باشد مهیا میشود.
دکتر همتی افزود: این حرکت بسیار خوبی است و ضمن استقبال از این اقدام بورس کالا هر گونه کمکی که در دولت یا شخصی یا مسئولیتی بتوانم در این زمینه انجام دهم دریغ نخواهم کرد، تا بتوانیم عمق این بازار را بیشتر کنیم.
وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه در حال حاضر در دنیا شفافسازی برای معاملات بازارها بسیار مهم و حیاتی است، خاطرنشان کرد: با این اقدام دیگر کسی نمیتواند بگوید، در این معاملات پولشویی میشود یا بگوید این معاملات مشکل دارد و یا قیمت چگونه تعیین شده و یا رانت وجود داشته است.
دکتر همتی مهمترین اثرات این اقدام را تأمین مالی دانست و دراینخصوص گفت: قانون جدید تأمین مالی یکی از کارهای بسیار خوب مجلس شورای اسلامی است و کسانی که در این زمینه زحمت کشیدند و این قانون را طراحی و تصویب کردند، کمک بزرگی به تأمین مالی غیر تورمی در کشور کردند.
وی تأمین مالی تورمی را کار سادهای عنوان کرد که با چاپ پول پرقدرت و توسط بانکها امکانپذیر است که آثار تورمی آن تمام زحمات رشد و تولید در کشور را از بین میبرد و در ادامه تأکید کرد: تأمین مالی از مسیر بازار سرمایه کار اساسی و درست و با پشتوانه است و در کنار اقدامی که امروز در بورس کالا رونمایی شد اقدام دیگری هم در یک ماه گذشته انجام شد و آن هم زنجیره تأمین مالی تولید با پشتوانه اسناد اعتباری است، کار مهمی است و اگر بتوانیم زنجیره تأمین مالی در تولید را با کمک برات الکترونیکی یا اوراق گام و یا ال سی داخلی در بازار کالا گسترش دهیم میتوان به واحدهای تولید و فعالان در زنجیره تولید کمک کرد.
دکتر همتی افزود: این دو اقدام صورتگرفته ظرف دو سه ماه اخیر، اقدامات مهمی است که هر چند ممکن است، فعلاً حجم آن کوچک باشد اما شروع مهمی است، ما به نوع کار اهمیت میدهیم و اینکه چه چیزی را هدفگذاری کرده است. این روند رشد اقتصادی را هدفگیری کرده و تأمین مالی برای رشد اقتصادی است و بالاخره یک کارخانه نقره طلا یا هر محصولی از جمله مس احساس میکند که محصولش مازاد است و برای توسعه تولید به پول نیاز دارد میتواند به اینجا مراجعه کند و مردمی که میخواهند داراییهای خود را از ریسک تورم، ریسک نوسانات اقتصادی را از طریق خرید کالاهای ارزشمند محافظت کنند میتوانند به اینجا مراجعه کنند.
وزیر اقتصاد در ادامه اتصال بیمههای بازنشستگی به یک سری داراییهای را از دیگر ظرفیتهای سرمایهگذاری در این بازار برشمرد و افزود: چند روز قبل در همایش روز بیمه نیز تأکید کردم که یکی از مشکلات ما در اقتصاد که در حال حاضر بیمههای زندگی رشد نمیکنند به این دلیل است که بهخاطر تورم جذابیت خود را از دست دادهاند و شرکتهای بیمه میتوانند، منابع بیمههای بازرگانی به سمت بازار کالا و تأمین و یا خرید گواهیهای متصل به داراییهایی که همراه با تورم رشد میکند، گسیل کنند و این اقدام کمک میکند که درآمد با ثباتی برای کسانی که بیمه زندگی میخرند ایجاد شود.
دکتر همتی در ادامه سخنانش به موضوع اوراق ارزی و سلف ارزی اشاره کرد و در این زمینه گفت: حتماً باید با بانک مرکزی در این زمینه هماهنگی شود چون بحث حساس ارز در این زمینه مطرح است و مسئولیت بازار ارز نیز با بانک مرکزی است و با هماهنگی با بانک مرکزی نیز این موضوع موردتوجه قرار گیرد که ببینیم چگونه میتوان این مورد را اجرایی کرد.
وی عرضه اوراق سلف ارزی را بسیار مؤثر دانست و افزود: در حال حاضر نمیدانیم چقدر ارز در دست مردم است و هرکس برآوردی در این زمینه دارد و از ۱۰ میلیارد تا ۵۰ میلیارد برآوردهایی شده است و هر کس هم عددی گفته همینطوری برآورد کرده است اما با توجه به سرقتی که در یکی از صندوقهای امانات بانک ملی و یکی دیگر از بانکهای خصوصی که من در جریان آن هستم برآوردی که از میزان ارز این صندوقها بود (که البته منظورم سکه و طلا و اینها نیست) برآوردی که دارم این است (درست است که همه مردم اینقدر ذخیره ندارند اما یک قشرهایی که تمکن مالی دارند) بین بیست میلیارد تا سی، چهل میلیارد دلار برآورد میشود که البته رقم بزرگی است و میتواند تأمین مالی خوبی برای اقتصاد کشورمان باشد و باید به نحوی احسن ذخایر را بیرون بیاوریم و کاری کنیم که مردم از حالت رکود، این منابع را خارج کنند و در خدمت اقتصاد کشور قرار دهند و به نظرم بحث اوراق ارزی و سلف ارزی میتواند این هدف را تأمین کند و مردم هم باید مطمئن شوند که هر زمان که ارزشان را خواستند به دستشان خواهد رسید و میتوانند آن را پس بگیرند.
وزیر اقتصاد در پایان سخنانش بر شفافسازی و مشارکت مردم در اقتصاد تأکید کرد و افزود: البته مبارزه با رانت سخت است و وقتیکه در همه ابعاد کشور این مسئله ریشه دوانده است مبارزه با آن سخت است و راه آن نیز این است که معاملات و اقتصاد به سمت رقابتیشدن بروند و جلوی قیمتگذاری دستوری گرفته شود و اقتصاد رقابتی و شفاف شود.