دکتر مسعود پزشکیان صبح امروز با حضور در مجلس با دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴، آن را شفاف دانست که در چارچوب برنامه هفتم و سیاستها کلی تدوینشده است.
به گزارش فراسو، بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در دستور جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس قرار دارد و مسعود پزشکیان رئیسجمهور نیز برای دفاع از کلیات لایحه بودجه در صحن مجلس حضور یافت.
اگر امروز نمایندگان با کلیات لایحه بودجه موافقت کنند، لایحه به کمیسیون تلفیق برای بررسی جزییات ارجاع میشود و در صورت مخالفت نمایندگان، لایحه به دولت برای اعمال اصلاحاتی برگردانده میشود. طبق آییننامه داخلی مجلس، دولت باید ظرف ۷ روز اصلاحات را در بخش اول لایحه بودجه اعمال کرده و مجدداً آن را به مجلس ارائه کند.
رئیسجمهور در جلسه علنی روز سهشنبه یکم آبانماه بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد و به دنبال آن کمیسیون تلفیق تشکیل شد. کمیسیون تلفیق بعد از سه روز بررسی کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴، کلیات این لایحه را در جلسه عصر دیروز کمیسیون به تصویب رساندند.
بودجه شفاف ارائه شده است
مسعود پزشکیان در نشست دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور، با قدردانی از همراهی و همدلی نمایندگان در کمیسیون تلفیق بودجه، گفت: از نظر فکری و چارچوب برای ارائه بودجه ۴ اصل ساختار، توجه به ثبات، رشد اقتصادی و عدالت را در نظر داشتیم.
وی با اشاره به اینکه «با اساتید دانشگاه و کمیسیون اقتصادی و نخبگان مشورت و سعی شده است تا با همفکری و نگاه مشترک بودجه تدوین و به مجلس ارائه شود»، ادامه داد: در خصوص ساختار ما در اولین زمان ممکن قانونی علیرغم تمام مشکلات بودجه را تقدیم کردیم. پیش از این معمولاً بودجه دو یا سه ماه بعد زمان قانونی مقرر میآمد ولی ما سعی کردیم بودجه را در زمان تعیین شده ارائه دهیم. بودجه ارائه شده شفاف است. ما قبلاً یک بودجه داشتیم که حساب و کتاب نمیشد و یک بودجهای که حساب و کتاب میشد اما بودجه ارائه شده شفاف است. به صورت شفاف همه پولهایی که در قیمتهای مختلف هزینه میشد در این بودجه به شما ارائه شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: آنچه که نوشتیم با قانون برنامه هماهنگ هست. در خصوص ثبات اقتصادی تلاش کردیم که به بانکها و بورس دقت کنیم. معمولاً اگر دولت کم پول میآورد از بانکها قرص میگرفت. ما نه تنها از بانکها قرص نمیگیریم بلکه ۲۰۰ هزار میلیارد پول گذاشتیم تا بدهی بانکها را بپردازیم و تلاش کردیم سرمایه بانکها افزایش یابد. سعی کردیم تکلیف اضافی بر دوش بانکها نگذاریم. در خصوص بورس نیز ما به جای اینکه اوراق چاپ کنیم بدهیهای سررسید و سود اوراق را به اندازهای که باید بدهی دهیم اوراق چاپ کنیم. اوراق برای درآمد دولت چاپ نمیشود بلکه برای پرداخت بدهی دولت چاپ خواهد شد.
رئیسجمهور گفت: از رهبری نیز اجازه گرفتیم مقداری از ارزی که وسط سال تقاضا میکردیم را قبل این اتفاقات به بودجه بیاوریم. در رابطه با رشد اقتصادی تلاش کردیم مقررات و قوانین را ثبات ببخشیم. مدام مقررات و آییننامه را عوض نکنیم. مالیات بنگاه و شرکتهای بورسی را تلاش کردیم همان ۲۰ درصد بماند و به ۲۵ درصد مطابق قانون افزایش ندادیم. اگر درآمد کسب کردند و آن را سرمایهگذاری کردند مالیات به آن درآمد تعلق نمیگیرد. تلاش کردیم به آنها کمک کنیم. برای کسبه مالیات را مانند حقوقبگیران کردیم و تا ۲۴ میلیون درآمد مالیات نمیگیریم.
وی افزود: در خصوص عدالت به بانکها کمک کردیم. به بانکها پول دادیم تا تسهیلات اشتغالزایی ارائه دهند. امسال در بودجه ۱۴۰ همت برای پرداخت بدهی گندمکاران در نظر گرفته شده بود. امسال برای پرداخت مطالبات گندمکاران ۲۳۰ همت لازم بود. مجبور شدیم از رهبری اجازه گرفتیم و بدهی آنها را دادیم. برای پرداخت پاداش بازنشستگی مشکل داشتیم. اما برای سال آینده ۲۵۰ همت برای پرداخت مطالبات گندم کاران پیش بینی شده است. سعی کردیم منابعی که داریم به اهداف مشخصی در اقتصاد بدهیم.
وی بیان کرد: در خصوص عدالت سعی کردیم ۲۰ درصد حقوق را افزایش دهیم اما متوسط افزایش حقوق ۲۸ درصد است کسانی که هزینه بیشتر دارند و خانواده بزرگتری دارند افزایش حقوق آنان تا ۴۰ درصد است. مالیات از حقوقها بالای ۲۴ میلیون اخذ میشود. در خصوص نهادهها و کالاهای اساسی و دارو و تجهیزات سعی کردیم ارز را داشته باشیم که در دارو و کالاهای اساسی مشکل پیدا نکنیم.
پزشکیان خاطر نشان کرد: یک فرصتهایی برای یکسری کارها گذاشتیم که لازمه آن کمک همه شما و دانشگاهیان است. شما میدانید که ناترازی در برق و گاز و آب داریم. نیاز به مداخلات علمی و کارشناسی دارد. هر اقدامی میخواهیم انجام دهیم باید گروهی که ممکن است از مداخله ما صدمه ببیند را در نظر بگیریم. اگر باهم باشیم میتوانیم ناترازی را حل کنیم. ما ناترازی در برق و گاز داریم. همین الان گاز برخی کارخانجات را نمیتوان تأمین کرد. ما باید این مشکل را حل کنیم.
وی خطاب به نمایندگان گفت: امیدوارم شما با همفکری در چارچوب بودجه به ما کمک کنید. در چارچوب برنامه و سیاستهای کلی رهبری بودجه تدوینشده است. قدردان همراهی و همکاری شما هستم. امیدوارم دست به دست هم دهیم تا بتوانیم مشکلات کشور را حل کنیم.
منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۴ رشد ۶۸ درصدی داشته است
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ گزارش این کمیسیون درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده را در صحن مجلس قرائت کرد.
رحیم زارع افزود: لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ که جهت رسیدگی به این کمیسیون به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود طی شش جلسه رسمی با حضور وزرای دولت و همچنین محوریت سازمان برنامه و بودجه، مرکز پژوهشهای مجلس، دیوان محاسبات، اتاق بازرگانی و تعاون مورد بررسی قرار گرفت که نهایتاً کلیات آن در تاریخ ۷/۸/۱۴۰۳ با اکثریت آرا به تصویب رسید.
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ افزود: مهمترین بخش درآمدهای بودجه مربوط به درآمدهای مالیات و گمرک است که با رقم ۱۹۶۴ هزار میلیارد تومانی سهم ۳۳ درصد از کل منابع عمومی را به خود اختصاص داده است. رشد درآمدهای مالیاتی نسبت به مصوب سال ۱۴۰۳ معادل ۳۹ درصد است.
زارع تأکید کرد: لازم به ذکر است میزان رشد درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۳ نسبت به عملکرد ۱۴۰۲ برابر با ۵۲ درصد و در سال ۱۴۰۲ برابر با ۷۱ درصد بوده است. از این منظر رشد درآمدهای مالیاتی در سال ۱۴۰۴ کمتر از سنوات قبل است.
نظر کمیسیون برنامه و بودجه درباره بودجه
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه گزارش این کمیسیون درباره کلیات لایحه بودجه سال آینده را در صحن مجلس قرائت کرد.
محمدمهدی مفتح در ادامه با اشاره به ارقام کلان و منابع و مصارف بودجه سال آینده گفت: مهمترین شاخص بودجه که بیانگر میزان استفاده از منابع پایدار برای مصارف بودجه است، تراز عملیاتی است، کسری این تراز به معنای این است که هزینههای جاری از محلهای دیگری مانند فروش دارایی یا استقراض تأمین میشود. یکپارچه سازی بودجه موجب شده است که کسری تراز عملیاتی واقعی شده و تصویر دقیقی از بودجه به نمایش گذارد.