سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: واردات کالاهای اساسی در سال آینده نیز همچنان با ارز ترجیحی انجام خواهد شد و سیاست دولت این است که ضمن از بین رفتن تعدد قیمتها در حوزه ارز، حرکت آرام به سمت نرخ ارز واحد صورت گیرد.
به گزارش فراسو به نقل از مرکز روابط عمومی، امور بینالملل و مدیریت دانش سازمان برنامه و بودجه کشور؛ نخستین نشست خبری تخصصی «فاطمه مهاجرانی»، سخنگوی دولت، امروز – دوشنبه هفتم آبانماه – در سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد و در این نشست، «مژگان خانلو»، سخنگوی ستاد بودجه این سازمان، به تشریح جزئیات و ویژگیهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور و پاسخ به پرسشهای خبرنگاران پرداخت.
سخنگوی دولت: باید واقعیتهای اقتصادی را با مردم در میان گذاشت
سخنگوی دولت در این نشست گفت: جلسات تخصصی سخنگوی دولت در سازمانها و وزارتخانهها به صورت جداگانه برگزار میشود.
مهاجرانی با بیان اینکه در حوزه سخنگویی دولت در نظر داریم که به صورت تخصصی در خدمت سخنگویان دستگاهها باشیم، گفت: تلاش میکنیم که ارتباطی مستمر و مثبتی بین یک دستگاه و لایههای کارشناسی آن ایجاد کنیم و تلاش میکنیم که لایه کارشناسی و تصمیمگیری را همسان و همسو کنیم.
مهاجرانی با اعلام اینکه دولت در نظر دارد جلسات تخصصی سخنگوی دولت را در سازمانها و مجموعههای مرتبط با دولت به صورت جداگانه برگزار کند، افزود: یکی از ابزارهای افزایش دانش در تمام جوامع، رسانهها هستند و رسانهها پیامآوران ارتقای آگاهی مردم هستند؛ پس هرچه اطلاعات دقیقتری در اختیار آنان قرار گیرد، به همان میزان انتقال اطلاعات نیز دقیقتر خواهد بود.
وی افزود: دولت چهاردهم در اولین سال فعالیت خود، تمام تلاش خود را به کار بست که در زمان مقرر یعنی اول آبانماه، کلیات لایحه بودجه را تحویل مجلس دهد و انشاءالله این کلیات در تعامل با مجلس به تصویب خواهد رسید.
مهاجرانی در ادامه گفت: رسانهها باید به ما کمک کنند که لایحه بودجه در ادبیاتی معنادار و قابل فهم برای جامعه بیان شود؛ چرا که اگر با زبان علمی ارائه نشود، فقط موجب ایجاد نگرانی در جامعه خواهد شد.
سخنگوی دولت هدف از برگزاری نشستهای تخصصی سخنگوی دولت با سخنگویان وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی را حمایت از سخنگویان تخصصی دانست و افزود: لازمه نقش سخنگویی، پاسخگو بودن است و با ارائه پاسخ درست و عرضه بهموقع اطلاعات، میتوانیم مرجعیت خبر را به خبرنگاران و رسانههای داخلی بازگردانیم.
وی در ادامه گفت: نباید فراموش کنیم که بودجه در یک فضای واقعی اجرا خواهد شد و نه انتزاعی؛ پس هنگامی که با یک دهه تزلزل اقتصادی مواجه بودهایم، نباید توقع تحقق رشد هشت درصدی اقتصادی داشته باشیم.
مهاجرانی افزود: باید واقعیتهای اقتصادی را با مردم در میان گذاشت؛ نه بزرگنمایی خوب است و نه کوچک کردن واقعیتها؛ بلکه ارائه اطلاعات صحیح و به اندازه، به افزایش سرمایه اجتماعی جامعه کمک میکند.
تأمین کالاهای اساسی برای دولت مهم است و ارز آن تأمین شده است
«مژگان خانلو»، سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور، در این نشست خبری گفت: لایحه بودجه، محل تعیین ارز و برخی دیگر از قیمتها نیست. آنچه که در بودجه درج میشود، مبانی محاسباتی تسعیر ریالی منابع ارزی بودجه است. ما بودجه ارزی نمینویسیم، بلکه بودجه ریالی مینویسیم. بنابراین باید منابع ارزی حاصل از صادرات که سهم دولت است به صورت ریالی تسعیر شود.
خانلو افزود: تأمین کالاهای اساسی برای دولت مهم است؛ بنابراین همواره سهمی از درآمدهای ارزی دولت صرف تأمین این کالاها با ارز ترجیحی میشود.
وی در ادامه گفت: تسعیر ارز کالاهای اساسی به جهت اینکه کنترل قیمتش برای دولت در بازار مهم است، با نرخ ترجیحی یا همان ارز ۲۸۵۰۰ تومانی انجام میشود. این ارز در واقع ملاک تسعیر درآمدهای ریالی دولت برای کالاهای اساسی و حقوق ورودی مترتب بر واردات است.
افزایش نرخ ارز ترجیحی به صورت تدریجی و متناسب با تورم
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور افزود: آنچه برای دولت در تنظیم لایحه بودجه مهم است، این است که بودجه دولت، شوکآور نباشد و تغییرات ناگهانی ایجاد نکند. بنابراین افزایش نرخ ارز ترجیحی به صورت تدریجی و متناسب با تورم و طی سال صورت خواهد گرفت.
وی در ادامه گفت: با این اقدام، هم از وارد شدن شوک جلوگیری میکنیم و هم کماکان ارز ترجیحی خواهیم پرداخت؛ زیرا قیمت کالاهای اساسی برای ما مهم است. از سوی دیگر، سیاست ارزی دولت باید همراستا با سیاستهای پولی بانک مرکزی و سیاستهای مالی باشد که هدف این سیاستها نیز، تکنرخی کردن ارز است.
خانلو افزود: ارز چندنرخی به اقتصاد آسیب میزند و تورمزاست؛ بنابراین سیاست دولت حذف این تعددهای نرخ ارز و حرکت به سمت نرخ ارز واحد است. البته سیاست نرخ ارز ترجیحی ادامه دارد، اما اصلاح تدریجی متناسب با تورم و به صورت میانگین در طی سال خواهد بود.
وضعیت بازار سرمایه بهتر خواهد شد
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره تأثیر انتشار اوراق بر بازار سرمایه گفت: وقتی درآمد دولت تکافوی هزینهها را ندهد باید دارایی سرمایهای یا دارایی مالی را واگذار کند که یکی از ابزارهای آن، انتشار اوراق مالی اسلامی است. برداشت از صندوق توسعه ملی هم جزو داراییهای مالی محسوب میشود. عددی که برای انتشار اوراق در سال آینده در نظر گرفته شده، ۵۰۰ همت است و ۲۰۰ همت هم از بدهیهای دولت، بهادارسازی میشود که آثار و تبعات خود را دارد. این اقدام از انجماد داراییهای بانکی جلوگیری میکند.
خانلو سپس گفت: سال آینده بابت تعهدات سررسید شده سال ۱۴۰۴، بازپرداخت اصل سود به بازار سرمایه و بازار پول را خواهیم داشت و هیچ فشاری به بازار سرمایه نمیآید.
وی افزود: بهبود وضعیت بورس، سیاست بودجهای نیست. ما سعی میکنیم از تصمیماتی که مخل بازار سرمایه باشد جلوگیری کرده و تصمیماتی بگیریم که به بازار کمک کند. اینکه سعی میکنیم به تأمین مالی دولت انضباط ببخشیم، کمکی است که بودجه دولت میتواند به بازار سرمایه داشته باشد. تمام تلاش دولت این بوده که در چارچوب سیاستهای مالی منضبط خود، آسیبی به بازار وارد نشود. انشاءالله در سیاستهای کلان و چشمانداز پیش رو، وضعیت بازار سرمایه بهتر خواهد بود.
رقم یارانه تغییر نخواهد کرد
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره تغییرات دهکبندی یارانهها در بودجه ۱۴۰۴ گفت: در بحث یارانهها، اولین اقدام این بود که به واسطه یکپارچه شدن بودجه، منابع هدفمندی به بودجه عمومی منتقل شد که البته بیثباتی منابع هدفمندی، ما را به این سمت سوق داد.
خانلو در ادامه گفت: مصارف هدفمندی باید سر موعد دولت پرداخت شود و هر تاریخی که قید شده باشد، باید پرداخت صورت بگیرد و ما مصمم شدیم یکپارچگی در این خصوص شکل گیرد تا هیچ عدم اطمینانی برای پرداختها وجود نداشته باشد. هیچ تغییر عددی برای یارانههای نقدی و مستمریبگیران سازمان بهزیستی تا این لحظه در نظر گرفته نشده است.
نخستین لایحه بودجه دولت چهاردهم منطبق با قانون برنامه هفتم در موعد مقرر به مجلس ارائه شد
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور سپس با اشاره به ارائه لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در روز اول آبانماه به مجلس، گفت: بخشی از ابهامات موجود، مربوط به دو مرحلهای بودن بودجه است.
خانلو با بیان اینکه دولت تلاش کرد تا نخستین لایحه بودجه خود را منطبق با قانون برنامه هفتم در موعد مقرر به مجلس ارائه کند، افزود: اگر امروز بعد از ظهر کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی تأیید شود، فردا رئیسجمهور برای تصویب کلیات لایحه بودجه در مجلس حاضر خواهد شد.
وی ادامه داد: طبق زمانبندی، جداول و پیوستهای بودجه، در مرحله دوم به مجلس تقدیم میشود و تمام این مراحل تا بهمنماه انجام شود تا به دولت برگردد. در این صورت از ابتدای سال ١۴٠۴ بودجه به مرحله اجرا میرسد.
ظرفیت بالقوه موجود در بازار سرمایه ۷۰۰ همت است
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه هم اکنون صندوقهای درآمد ثابت ۷۱۷ همت منابع در اختیار دارند، گفت: توجه کنید که سال بعد ۴۷۰ همت از بدهی دولت از محل انتشار اوراق سالهای قبل بازپرداخت خواهد شد. بر این اساس روند طبیعی بازار سرمایه طی خواهد شد و این انتشار اوراق، فشار مضاعفی ایجاد نخواهد کرد.
تشریح جزئیات افزایش حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴
خانلو درباره افزایش ۲۰ درصدی حقوق کارمندان و فاصله آن با نرخ تورم سالانه گفت: آنچه به عنوان ضریب حقوق کارمندان در نظر گرفته شده، ۲۰ درصد است. اما بر اساس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بسته به تعداد اولاد، میزان حقوق به ازای هر فرزند افزایش پیدا میکند و تا بالای پنج فرزند، این رشد به ۴۵ درصد میرسد.
وی افزود: براین اساس، در لایحه سال بعد، میانگین حقوق و مزایا رشد ۲۸ درصدی داشته و دولت در کنار آن معافیت مالیاتی حقوقبگیران را ۱۰۰ درصد افزایش داده است که بهنوعی به معنای افزایش حقوق است. بنابراین حمایت دولت فقط قرار نیست صرفا با پرداخت حقوق انجام شود.
خانلو گفت: بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۴، مجموع حقوق یک نفر تا ۲۸۸ میلیون تومان در سال، معاف از مالیات است.
تیم اقتصادی دولت در تنظیم بودجه هماهنگ عمل میکند
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور سپس افزود: تیم اقتصادی دولت شامل سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد، در تنظیم بودجه با هم هماهنگ هستند.
تسویه مطالبات گندمکاران از عصر امروز
خانلو درباره تسویه مطالبات گندمکاران گفت: آنچه از مطالبات باقی مانده بود حدود ۱۵.۵ همت بود که منابع آن تأمین شده و از امروز عصر شروع به تسویه مطالبات میشود. برای سال آینده هم با توجه به افزایش خرید تضمینی در قالب یارانه نان، پیشبینیهای لازم صورت گرفته تا خرید تضمینی بدون مشکل انجام پذیرد.
تأمین منابع لازم برای واردات بنزین در سال آینده
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره تأمین ارز واردات بنزین و دلایل کاهش پیشبینی صادرات نفت گفت: در مورد بنزین با ناترازی میزان تولید و میزان مصرف مواجه هستیم و از کشوری که صادرکننده بنزین بودیم، با همین رویه به واردکننده صرف بنزین تبدیل خواهیم شد. وی افزود: گریزی نیست که باید به سمت اصلاحات حرکت کنیم که زمینهساز رشد و بهرهوری باشد.
خانلو سپس گفت: مجموعه اصلاحات لازم در این بخش، در ظرفیت قانون بودجه نیست و نیازمند تصمیمگیری در سطح کلان است. این اصلاحات، لزوما فقط قیمتی نباشد و شاید سیاستهای غیرقیمتی بهتر باشد. بهبود کیفیت خودروهای داخلی حتما باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: به صلاح کشور نیست که رشد فزاینده اعداد و ارقام مصرف بنزین، ادامه پیدا کند. به لحاظ اقتصادی و غیر اقتصادی، عقل سلیم میطلبد که به سمت اصلاحات برویم، اما اصلاحات نباید شوکآور باشد.
سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: منابع لازم برای واردات بنزین در سال آینده در نظر گرفته شده است.
پیشبینی منابع مالی لازم برای همسانسازی حقوق بازنشستگان در لایحه بودجه ۱۴۰۴
خانلو درباره همسانسازی حقوق بازنشستگان گفت: قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان همتراز، تیرماه نهایی و ابلاغ شد و آییننامه ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم هم مردادماه به تأیید هیئت وزیران رسید.
وی افزود: در نحوه محاسبه برای اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان همتراز، مشکلاتی پیش آمد. چون خیلی از شغلها از بین رفتهاند. بنابراین شاغل همتراز باید شبیهسازی میشد و طی رفت و برگشتهای بسیار، جداول حقوقی، طراحی و احکام آنها صادر شد و از ابتدای سال نیز، نفری یک میلیون تومان را به عنوان مابهالتفاوت همسانسازی به بازنشستگان پرداخت کردیم.
خانلو افزود: برای این موضوع در لایحه بودجه ۱۴۰۴، مبلغ ۱۰۴ همت منابع مالی پیشبینی شده است.