امروز شنبه، ۳ آذر ۱۴۰۳

استفاده از ابزار مقررات حاکمیت شرکتی برای بهبود شرکت‌های فعال در بورس

 رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه ماموریت اصلی این سازمان تسهیل تشکیل سرمایه است، گفت: صیانت از حقوق سرمایه‌گذاران از وظایف این سازمان است. سرمایه وقتی تشکیل می‌شود که سرمایه‌گذار احساس کند مورد صیانت و حمایت است.

به گزارش فراسو، «حجت الله صیدی» امروز (چهارشنبه) در چهارمین کنفرانس بین المللی راهبری شرکتی اظهار داشت: به دنبال این هستیم تا جایگاه نظام راهبری شرکتی را در بازار سرمایه ارتقا دهیم.

وی افزود: در همین راستا نیاز است تا از ابزار مقررات حاکمیت شرکتی برای بهبود وضع شرکت‌های فعال در بورس بهره بگیریم. در مرحله نخست باید از تصمیمات آنی خودداری کرد ضمن اینکه در این مسیر باید شرکت‌ها ملزم به شفافیت و انتشار دقیق اطلاعات شوند.

صیدی با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار در همه دنیا، صیانت از منافع سهامداران است، گفت: چند سال است که در ایران نرخ تشکیل سرمایه منفی است، در حالی که قرار بود رتبه نخست منطقه باشیم. به ترتیب در منطقه عربستان، ترکیه و امارات بالاتر از ایران قرار دارند.

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار افزود: برای اینکه سال آینده جایگاه نخست داشته باشیم باید ۵۵ درصد رشد اقتصادی داشته باشیم که ممکن نیست. اما برای اینکه در سال ۱۴۱۰ همین رتبه چهارم را حفظ کنیم باید ۶.۵ درصد رشد اقتصادی داشته باشیم. برای دستیابی به این هدف باید سالیانه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد دلار تشکیل سرمایه داشته باشیم.

وی عنوان کرد: مقررات حاکمیت شرکتی قبلا تدوین شده و یکبار نیز بازنگری شده است و ما الان در حال ارزیابی و تغییراتی روی آن هستیم، اما مسأله مهم چگونگی اجرای آن است.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه نظام راهبری شرکتی باید جدی گرفته شود، گفت: آموزش اهمیت زیادی دارد. فرآیندها باید اصلاح و کمیته انتصابات باید جدی گرفته شود.

صیدی خاطرنشان‌کرد: دستورالعمل نظام راهبری شرکتی در بورس تنظیم شده و یک بار هم بازنگری شده است، ممکن است ۱۵ درصد دیگر هم تغییر کند. این تغییرات مهم نیست، مهم اجرای این دستورالعمل است که روی آن تاکید داریم.

وی با اشاره به اینکه متوسط حاشیه سود شرکت‌ها از ۲۳ به زیر ۱۲ درصد رسیده است، گفت: باید از سرمایه افراد صیانت شود و از مدیران شایسته در صدر شرکت‌ها برای افزایش و سود دهی شرکت ها استفاده شود.

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: در جلسه تایید صلاحیت مدیران در سازمان بورس، گاهی افرادی برای مدیریت شرکت‌ها مراجعه می‌کنند که با کلیت صورت مالی نیز آشنا نیستند. کمیته انتصابات باید جدی گرفته شود، در این مسیر باید دستورالعمل حاکمیت شرکتی در بورس اصلاح شود.

وی اظهار داشت: مأموریت اصلی سازمان بورس و اوراق بهادار، تسهیل تشکیل سرمایه و یکی از وظایفش صیانت از حقوق سرمایه‌گذاران است.

صیدی گفت: سرمایه وقتی تشکیل می‌شود که سرمایه‌گذار احساس کند مورد صیانت و حمایت، برای این صیانت باید از تصویب مقررات خلق‌الساعه جلوگیری شود و شرکت‌ها باید ملزم به شفافیت شود.

وی با تاکید بر اجرای دستورالعمل نظام راهبری شرکتی افزود: نظام راهبری شرکتی باید جدی گرفته شود ضمن اینکه آموزش اهمیت زیادی دارد بنابراین فرآیندها باید اصلاح شود و کمیته انتصابات باید جدی گرفته شود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: دستورالعمل نظام راهبری شرکتی در بورس تنظیم و یکبار هم بازنگری شده است و امکان دارد ۱۵ درصد دیگر هم تغییر کند.

به گفته وی، این تغییرات مهم نیست، مهم اجرای این دستورالعمل است که روی آن تاکید داریم.

صیدی گفت: برای اینکه اقتصاد ایران جایگاه فعلی خود را در منطقه تا سال ۱۴۱۰ حفظ کند به طور متوسط به ۶/۵ درصد رشد اقتصادی سالانه نیاز داریم که تحقق این میزان رشد به سالی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیازمند است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: در شرایطی که عدم قطعیت‌ ها رو به افزایش است؛ مدیریت ریسک یکی از بزرگترین اقداماتی است که نباید مغفول بماند.

صیدی درباره استفاده حداکثری از ظرفیت بورس کالا تصریح کرد: بورس کالا از ظرفیت کافی برای پذیرش محصولات بیشتر مانند محصولات و مواد اولیه پتروشیمی برخوردار است.

شفافیت بهترین راهکار بورسی شدن بنگاه‌ها

حجت اله میرزایی رییس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران نیز با بیان اینکه بهترین روش برای شفافیت، بورسی شدن بنگاه‌ها است، گفت: نبود شفافیت موجب افزایش فساد و تصمیم گیری برای گروه‌های خاص و نه فقط سهامداران می‌شود.

وی اظهار داشت: اصلاح ساختار و نظام بودجه‌ریزی، بورسی کردن شرکت‌ها، اصلاح نظام حسابرسی در ایران، بهبود سازوکار مجامع و… از جمله ابزارهای شفافیت است.

فرهنگ سهامداری حرفه‌ای باید گسترش یابد

ابراهیم شیخ دبیر کنفرانس بین‌المللی راهبری شرکتی در چهارمین کنفرانس بین‌المللی راهبری شرکتی گفت: برای ارتقای حاکمیت شرکتی باید سراغ نهادینه کردن آن برویم.

وی آیین نامه حاکمیت شرکتی بورس، آیین نامه انتظام بخشی شرکت‌های دولتی، کنفرانس راهبری شرکتی، طراحی و اجرای برنامه‌های آموزش و توسعه توانمندی هیات مدیره‌ها و مدیران عامل، طراحی مدل شایستگی‌ها و برگزاری کانون های ارزیابی برای انتخاب اعضای هیات مدیره و مدیران عامل و انجام تحقیقات دانشگاهی و سازمانی را از اقدامات حوزه حاکمیت شرکتی دانست.

شیخ رویکردهای بین‌المللی محورهای نهادینه سازی راهبری شرکتی را حمایت از سهامداران خرد، سهامداری حرفه ای، شایسته سالاری در انتخاب اعضای هیات مدیره، توجه به ترکیب هیات مدیره، تقویت آموزش و توسعه، حمایت‌های حقوقی و قانونی، اعمال نظارت‌های بیرونی، ترویج حسابرسی داخلی و جبران خدمات متناسب با مسئولیت‌ها و اختیارات دانست.

وی با تاکید بر اینکه فرهنگ سهامداری حرفه‌ای باید گسترش یابد، گفت: برای ارتقای حاکمیت شرکتی، کارآمدی هیات مدیره از ضروریات است.

چهارمین کنفرانس بین‌المللی راهبری شرکتی با موضوع «نهادینه‌سازی راهبری شرکتی ایران» با حضور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و مسئولان دولتی در محل سالن همایش‌های سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد.

در این کنفرانس بیش از ۳۷۰ نفر از مدیران عامل، اعضای هیات‌مدیره و مقامات دولتی و خصوصی گرد هم آمدند تا به بررسی راهکارهای ارتقای شفافیت، مسئولیت‌پذیری و عدالت در شرکت‌ها بپردازند. هدف از این کنفرانس، تسهیل دستیابی به توسعه اقتصادی و تضمین حقوق سهامداران خرد در بازار بورس است.

لینک کوتاه خبر: https://farasoonews.ir/7eXYsI