وزیر اقتصاد نامه ای به رئیس قوه قضائیه، درخواست مهمی را برای فعالان اقتصادی و شرکتهای بخش خصوصی مطرح کرده است که اجرای آن عاملی برای افزایش سرمایهگذاری و بهبود رشد اقتصادی خواهد شد.
به گزارش فراسو، مجلس شورای اسلامی ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ قانونی را مصوب کرد که بر اساس آن همه شرکتها و مؤسسات خصوصی میتوانند در محاکم و دادگاهها، بهجای “وکیل” از نماینده حقوقی استفاده کنند.
نمایندگان مردم در مجلس هنگام تصویب این قانون موافقت کردند که همه اشخاص حقوقی خصوصی از قبیل مؤسسات، شرکتها، بنگاهها یا اعضای هیئت مدیره و مدیران عامل آنها در موضوعات مرتبط با همان شرکت یا مؤسسه یا بنگاه میتوانند برای طرح هرگونه دعوا یا دفاع یا تعقیب دعاوی، از کارکنان خود استفاده کنند.
پیش از این، امتیاز داشتن نماینده حقوقی برای بخش دولتی وجود داشت اما برای بخش خصوصی وجود نداشت و بر این اساس در اجرای ماده ٨ یادشده باید این امتیاز به بخش خصوصی هم تسرّی یابد.
همچنین مجلس پیش از این برای شرکتهای دانشبنیان اجازه استفاده از نماینده حقوقی را تصویب کرده بود.
از ابتدای طرح این موضوع در مجلس مخالفتهایی با آن شده بود؛ از جمله کانون وکلای دادگستری که نمایندگان حقوقی بدون پروانه وکالت را رقیبی برای خود میدیدند! این موضوع را محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد در مجلس یازدهم اعلام کرد که طرح استفاده شرکتهای خصوصی از نمایندگان حقوقی برای دفاع در محاکم را به مجلس برده بود. او پیش از این به تسنیم درباره مخالفت کانون وکلای دادگستری با استفاده واحدهای تولیدی و شرکتهای خصوصی از نماینده حقوقی گفته بود: “علت اصلی مخالفت کانون وکلا با این طرح بیشتر به تعارض منافع برمیگردد.”
با این حال قانونی که در آن شکستن انحصار و اشتغالزایی برای فارغالتحصیلان حقوقی و نیز امکان استفاده شرکتها و مؤسسات حقوقی از دانشآموختگان حقوقی در رسیدگی به دعاوی در محاکم را محقق میسازد، گویا هنوز در محاکم و دادسراها و دادگاهها بهرسمیت نشناخته شده است!
ازاینرو سید احسان خاندوزی؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی و رئیس هیئت مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار با ارسال نامهای خطاب به حجتالاسلام محسنیاژهای؛ رئیس قوه قضائیه، خواستار برخورد مشابه دادسراها و محاکم سراسر کشور با نمایندگان حقوقی شرکتهای خصوصی همچون نمایندگان حقوقی شرکتهای دولتی شده است.
در بخشی از نامه خاندوزی به محسنیاژهای آمده است: “نظر به اهمیت فوقالعاده موضوع و نیاز اقتصاد ایران به اجرای موفق تسهیل قانونی جدید، خواهشمند است دستور فرمایید دادسراها و محاکم در سراسر کشور از تاریخ لازمالاجرا شدن حکم قانونی فوقالذکر (روز سهشنبه مورخ ۱۴۰۳/۳/۱) با نمایندگان حقوقی شرکتها و مؤسسات تعاونی و خصوصی مانند نماینده حقوقی شرکتهای دولتی برخورد نمایید.”
بر پایه این گزارش، تاکنون قوه قضائیه و مرکز رسانه این قوه، خبر و اطلاعیهای مبنی برای صدور دستور و یا بخشنامه رئیس دستگاه قضا به دادسراها و محاکم برای آنکه با نمایندگان حقوقی شرکتها و مؤسسات تعاونی و خصوصی مانند نماینده حقوقی شرکتهای دولتی برخورد کنند، منتشر نکرده است.
این در حالی است که تسریع در اجرای این قانون بهگفته وزیر اقتصاد فقط در یک بُعد آن، عاملی برای افزایش سرمایهگذاری و بهبود رشد اقتصادی خواهد شد./تسنیم