دیپلماسی همسایگی دولت سیزدهم سبب شده تا بستر ارتباطات صنعت گردشگری غرب مازندران با روسیه بویژه با شهرهای قفقاز شمالی فراهم بشود که به اعتقاد صاحبنظران امر تشکیل انجمن گردشگری طرفین در به ثمر رسیدن زودهنگام این دیپلماسی بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
به گزارش فراسو، شهرستانهای مازندران با برخورداری از جاذبههای منحصر به فرد طبیعی و تاریخی به گفته کارشناسان گردشگری اطلس تمام نمای گردشگری ایران است که هر مسافر و گردشگری داخلی و خارجی کافی است یکبار از این اقلیم دیدن کند تا مجذوب زیباییهای آن شود.
وجود آبشارها، آب های سرد و گرم معدنی، بوستان های جنگلی، غارها، چشمهها، دریاچه، یادمان های تاریخی، صدها مراکز اقامتی و پذیرایی و تفریحی و به ویژه نزدیکی کوه، دریا و جنگل این منطقه را به عنوان قطب مهم گردشگری در کشور و حتی جهان مطرح کرده است.
افزون بر ۳۰درصد جمعیت سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفری استان مازندران در شهرستان های نور، نوشهر، چالوس، تنکابن عباس آباد، کلاردشت و رامسر واقع در غرب مازندران سکونت دارند و آب و هوای این منطقه جلگهای معتدل، مرطوب و کوهستانی سرد و نیمه مرطوب است و اقتصاد این اهالی برپایه کشاورزی، دامداری و صنعت گردشگری استوار است.
وجود دو فرودگاه در شهرستاهای رامسر و نوشهر، بندر نوشهر و بینظیرترین جنگل های کشور و جهان در غرب مازندران از دیگر ویژگیهای این منطقه محسوب میشود.
نگاه دولت سیزدهم نیز در سطوح بینالملل، توسعه ارتباطات و مناسبات با کشورهای همسایه است و در این راستا فعال کردن راهگذرهای بین المللی از جمله گذرگاه شمال – جنوب در حوزه دریایی و تجاری کشور ارتباط موثری با کشورهای حاشیه خزر و روسیه دارد.
دولت این نگاه را نه تنها محدود به دیپلماسی سیاست خارجی نکرده، بلکه این ظرفیت را برای استانها هم در نظر گرفته است و به استانهای مرزی هم این اختیار را داده تا با استفاده از ظرفیتهای استانی خود در به ثمر رسیدن دیپلماسی همسایگی نقش ویژه ایفا کنند.
به همین منظور استانهای مرزی گیلان، مازندران و گلستان در همجواری دریای مازندران (کاسپین) برای تحقق راه گذر شمال – جنوب با استانهای همسایه خود هماهنگیها و فعالیتهای خوبی دارند.
کارشناسان امر معتقدند سهم اقتصاد حوزه گردشگری ایران از حضور گردشگران روسی بسیار ناچیز بوده چرا که اغلب گردشگران روسی تا قبل از دولت سیزدهم از ظرفیت های گردشگری منحصربفرد ایران، خطه شمال و مازندران بی اطلاع بودند و نمی دانند این منطقه چه بهشتی دارد.
۱۵ میلیون نفر ساکنان حاشیه خزر
دریای خزر با وسعت ۶۰۰ هزار و ۳۸۴ کیلومتر مربع بزرگترین دریاچه یا کوچکترین دریای جهان محصور در خشکی؛ ثروتی بزرگ در شمال ایران و کشورهای روسیه، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان است، دست کم ۱۵ میلیون نفر ساکنان حاشیه خزر هستند و سواحل شمال ایران نیز سالانه میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی را پذیراست.
رئیس جمهوری کشورمان در اول بهمن سال گذشته پس از بازگشت سفر دو روزه از روسیه گفت : بدون تردید توسعه روابط با روسیه به امنیت و رفاه دو ملت کمک خواهد کرد.
سید ابراهیم رئیسی وردهای این سفر افزود: گسترش همکاریهای دوجانبه تهران و مسکو حتما برای منطقه و عرصه بینالملل امنیتساز خواهد بود.
غرب مازندران از قابلیت های بی نظیر فراوانی بهره مند است و هم اکنون خیلی از گردشگران حاشیه خلیج فارس از جمله عراق، قطر، لبنان و کویت برای استفاده از این ظرفیت ها وارد این منطقه شدند که به اعتقاد کارشناسان در شناساندن و معرفی این ظرفیت ها در ادوار گذشته کوتاهی شده اما دولت سیزدهم با راهبرد دیپلماسی همسایگی بستر ارتباطات اقتصادی و سیاسی و گردشگری با کشورهای منطقه اوراسیا را فراهم کرده است.
برقراری ارتباطات با شهرهای قفقاز شمالی روسیه در آینده نزدیک
در همین ارتباط، نماینده رسمی اتاق های منطقه ای بازرگانی فدراسیون روسیه در ایران گفت: ارتباطات گردشگری شهرستان چالوس با شهرهای قفقاز شمالی روسیه به زودی برقرار می شود.
عباس میرزایی قاضی در گفت و گویی در چالوس افزود : چالوس به عنوان پیشانی پایتخت کشور از ظرفیت های منحصربفردی مانند شهرک گردشگری نمک آبرود با همه امکانات رفاهی، خدماتی، پذیرایی و مجموعه اقامتی هتل پارسیان، مجموعه آبگرم های معدنی، باغ های کیوی، گل و گیاهان زینتی و ارکیده، آثار طبیعی و جاذبه های تاریخی، اقامتگاه های بومگردی شرایط ممتازی برای جذب گردشگران خارجی حاشیه دریای خزر به ویژه روسیه دارد.
وی برخورداری از شبکه های حمل و نقل هوایی، زمینی و دریایی از دیگر مزیت های غرب مازندران برشمرد و گفت : به تازگی فرودگاه رامسر هم بین المللی شده و این یک فرصت طلایی برای ورود گردشگران روسی به ویژه قفقاز شمالی به این منطقه است.
وی تصریح کرد : برای تحقق برقراری خطوط هوایی از روسیه تا رامسر نقش فرمانداران و دیگر مسوولان استانی با مقام های روسیه بسیار مهم و حائز اهمیت است، مسوولان منطقه باید از دولت روسیه بخواهند تا برای برقراری این پرواز همکاری کند.
ضرورت شناساندن میراث طبیعی غرب مازندران به گردشگران خارجی
نماینده رسمی شورای تجاری اوراسیا در ایران بیان کرد: به طور قطع گردشگر خارجی با دیدن این ظرفیت ها و طبیعت زیبای خطه غربی مازندران حیرت زده می شود و ضروری است بستری که دولت سیزدهم فراهم کرده این میراث طبیعی باید به درستی به گردشگران خارجی شناسانده شود.
میرزایی افزود : امروز سهم اقتصاد حوزه گردشگری ایران از حضور گردشگران روسی بسیار ناچیز و قابل گفتن نیست چرا که اغلب گردشگران روسی از ظرفیت های گردشگری منحصربفرد ایران، خطه شمال و مازندران بی اطلاع هستند و نمی دانند این منطقه چه بهشتی دارد.
رسانه ها پای کار بیایند/ زیبایی سواحل شمال کمتر از ترکیه نیست
وی اظهار کرد: برای معرفی و شناساندن ظرفیت های خطه غربی مازندران رسانه های باید پای کار بیایند به طور دقیق، جامع و ظرافتمندانه از جاذبه های گردشگری گرفته تا آثار طبیعی، تاریخی، نقاط بکر و دست نخورده این شهرستان را انعکاس دهند تا بازخورد و بازتاب آن متوجه کشورهای حاشیه دریای خزر به ویژه روسیه شود.
وی یادآور شد: اگر چنین اتفاقی رخ دهد و مردم روسیه دانند چنین ظرفیت هایی در غرب مازندران وجود دارد به یقین سواحل ترکیه خالی می شود به خاطر آنکه زیبایی و وسعت محدوده ساحلی خطه شمال کشور و مازندران کمتر از ترکیه نیست.
مشاور رسمی سازمان توسعه صادرات فدراسیون روسیه در ایران گفت : با توجه به فضای فرهنگی حاکم در جمهوری اسلامی ایران و جمهوری های مسلمان نشین کشور روسیه پیش بینی می شود از قفقاز شمالی اولین گردشگران روس در نوروز امسال درخطه غربی مازندران و چالوس پذیرا باشیم به طوری که با تلاش و جدیت بیشتر بتوان این روند را گسترش و به سمت اروپای روسیه هم سوق داد.
میرزایی از برگزاری همایشی با حضور مقامات ایرانی در کشور روسیه خبر داد و افزود : قرار است این همایش در ۲ بخش که بخش نخست آن در چهار ماه آینده در روسیه و بخش دوم آن سال آینده در شهرستان چالوس برگزار شود چرا که حضور شخصیت های کشور روسیه به بهانه همایش و بازدید نزدیک از ظرفیت های گردشگری می تواند در تقویت ارتباطات گردشگری، رونق این صنعت و بهبود فضای کسب و کار منطقه بسیار اثر بخش باشد.
وی بر لزوم همکاری مسوولان منطقه نسبت به شناسایی آژانس های خوشنام تاکید و اضافه کرد: افزون بر آن تلاش می شود بتوان آژانس های گردشگری خوشنام در کشور روس هم از طریق اتاق های بازرگانی منطقه روسیه شناسایی کنیم و در کنار این اقدامات باید انجمن گردشگری تشکیل شود تا بتوان در این زمینه با شهر نخست اوفا مرکز جمهوری باشکورتوستان در فدراسیون روسیه ارتباط گردشگری برقرار کرد چرا که جمعیت این شهر صد درصد مسلمان بوده و تشابه فرهنگی با این شهر دارد.
ضرورت حضور گردشگران روسی در غرب مازندران
فرماندار چالوس در گفت و گویی افزود : حضور نماینده رسمی شورای تجاری اوراسیا در ایران در حقیقت به سفر استاندار مازندران و هیات همراه به روسیه بر می گردد بنابراین از آنجایی که مهم ترین راهبرد در این سفر قرار است بخش عمده ای از فعالیت ها از طریق راه ورودی دریاچه خزر به خطه شمال کشور و مازندران انجام گیرد بنابراین تلاش ها بر آن است که در فرآیند این فعالیت های اقتصادی در حوزه گردشگری، تجاری و دیگر بخش ها چالوس هم سهمی داشته باشد.
علی قاسمی گفت : چالوس از قابلیت های بی نظیر فراوانی بهره مند است و هم الان هم دراین بازدید ها مشاهده شد که خیلی از گردشگران حاشیه خلیج فارس ازجمله عراق، قطر، لبنان و کویت برای استفاده از این ظرفیت ها وارد این شهرستان شده اند منتهی باید بپذیریم که در شناساندن و معرفی این ظرفیت ها در ادوار گذشته کوتاهی شده است.
وی اظهار کرد: اگر امروز دیده می شود حضور گردشگران روسی در این شهرستان کم رنگ است و ردپایی ازآنان دیده نمی شود برای آنکه نتوانستیم به درستی این ظرفیت ها را شناسایی و معرفی کنیم و به آن سوی مرزها برای آگاهی بخشی از وضعیت زیبایی های و مناظر طبیعی بکر و دست نخورده ای که در ایران وجود دارد انتقال دهیم.
لزوم ورود تشکل های بخش خصوصی
فرماندار چالوس تاکید کرد : باید تشکل های بخش خصوصی پای کار بیایند و نکته دیگر که جای نقد دارد این است آژانس های مسافری هم آن سوی مرزها حضور ندارند و با مراوداتی که در گذشته با مسوول موسسه تاجیکستان در تهران داشتم اعلام می کردند تاجیکستانی ها خیلی شوق به آمدن به ایران و شمال کشور دارند منتهی آژانس های ایران در این کشور حضور ندارند در حالی که مقصد نخست تاجیکستان کشور ایران است.
قاسمی ابراز امیدواری کرد : تمام سعی و تلاش بر آن است بتوان با رویکرد جدید در حوزه گردشگری، کشاورزی و صنعت با همراهی و همکاری استاندار سخت کوش بستر ارتباطات با دیگر کشورها از جمله روسیه برقرار کرد تا در سایه این مراودات و هم افزایی صنعت گردشگری، کشاورزی و تولید در این منطقه رونق گیرد و فضای کسب و کار بهبود یابد.
وی یاد آور شد : در زمان حاضر چالوس یک رابطه خواهر خواندگی با شهر اوفا مرکز جمهوری باشکورتوستان فدراسیون روسیه دارد این شهر بیش از چهار میلیون جمعیت دارد سعی می کنیم در نخستین گام با این کشور ارتباط برقرار کنیم.
اوفا مرکز جمهوری باشکورتوستان در فدراسیون روسیه است. منطقه باشقیرستان یا همان باشکورتوستان در بخش اروپائی و آسیایی روسیه و در نزدیکی کوه های أورال واقع شده است، نواحی غربی این بخش جلگه ای و قسمت های شرقی باشقیرستان کوهستانی بوده که بر اساس اخرین سرشماری در سال ٢٠٢٠ جمعیت اوفا ۱,۱۲۸,۷۸۷ نفر اعلام شد.
در منطقه باشقیرستان روس ها، تاتارها و باشقیرها سکونت دارند. ۶٧درصد از ساکنان این منطقه سنی و پیرو مذهب حنفی هستند و ٢٢ درصد آنها را مسیحیان ارتدوکس تشکیل می دهند. اوفا منطقه ای سرسبز است که بیشتر أراضی آن جنگلی است، رود زیبای بِلایا (به معنی رود سفید) از اوفا می گذرد که زیبایی شهر را به خصوص در فصول بهار و تابستان دو چندان می کند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در گفت و گویی افزود : همه ساله و در ایام مختلف تعداد زیادی از هموطنان بواسطه وجود مناظر طبیعی جذاب از جمله جنگل و دریا به این استان سفر می کنند، به همان اندازه که مسافر و گردشگر از استان های کشور به مازندران سفر می کنند شاهد حضور گردشگران خارج کشور نیستیم که این موضوع به عواملی مرتبط است که باید آنها را برطرف کنیم.
پارسال ۶۵ هزار گردشگر خارجی از مازندران بازدید کردند
صادق برزگر با بیان این که فقط در نوروز امسال بیشتر از ۲۰ میلیون نفر شب اقامت در مازندران ثبت شد، گفت : پارسال فقط ۶۵ هزار گردشگر خارجی از این استان بازدید کردند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: همانطور که مازندران با وجود ۲ هزار و ۵۰۰ اثر میراثی بدلیل ناشناخته ماندن این ظرفیت ها، مسافران اندکی از این آثار دیدن می کنند و بیشتر بازدیدها از جاذبه های طبیعی جنگل و دریا است در حوزه گردشگران خارجی نیز با همین وضعیت و البته فراتر از آن مواجه هستیم و آنها حتی شناختی از جاذبه های طبیعی استان ندارند.
برزگر گفت : اطلاع رسانی نشدن لازم و معرفی کافی در خصوص ظرفیت های گردشگری مازندران باعث شده تا بدینگونه اقبال عمومی گردشگران خارجی را به این استان نداشته باشیم و با رفع این نقیصه می توانیم به کانون حضور گردشگر خارجی مبدل شویم.
در این پیوند چندی پیش ایرنا به نقل از رسانه های روسی، در اطلاعیه ای گزارش داد که: اتحادیه صنعت گردشگری روسیه اعلام کرد با نزدیک شدن به فصل پربار پاییز، تقاضا برای تورهای ایران افزایش یافته و راه اندازی سفرهای بدون روادید برای گروه ها باعث جذب بیشتر روس ها به این کشور خواهد شد. به گفته دیمیتری آروتیونوف، مدیرکل شرکت گردشگری «آرت ـ تور» ایران جایگزینی برای کشورهای بسته، در درجه اول اروپا تبدیل شده است.
این اطلاعیه می افزاید: علاقه به این کشور(ایران) در رابطه با میراث غنی تاریخی و فرهنگی، قیمت مناسب هتل ها و بلیط هواپیما است. راه اندازی سفرهای گروهی بدون روادید که توسط وزارت توسعه اقتصادی از اول اوت اعلام شده است به افزایش بیش از پیش گردشگران کمک می کند.
در سرویس مطبوعاتی اپراتور روسی گردشگری “اینتوریست” اشاره شد، اکنون فروش تورهای ایران از رقم سال گذشته ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر است و عمق رزرو به اکتبر می رسد. به گفته دیمیتری آروتیونوف، مدیر کل شرکت “آرت ـ تور”، تا پاییز تقاضا برای تورهای ایران همیشه افزایش می یابد.
وی گفت: در فصل بهار و پاییز نه تنها افراد، بلکه گروه های سازماندهی شده ۳۰ تا ۴۰ نفره را نیز اعزام می کنیم. به گفته این کارشناس، علاقه به این جهت بیشتر خواهد بود، اما فاقد یک کمپین تبلیغاتی فعال در روسیه است.
دیمیتری آروتیونوف خاطرنشان کرد: “هموطنان ما چیزی در مورد این کشور نمی دانند، اما آخر این یک مقصد گردشگری جالب برای بهار و پاییز است. یک پیست اسکی عالی وجود دارد، یکی از مرتفع ترین ها در جهان، برخی از گردشگران ما زمستان گذشته به آنجا رفتند و می روند. در شرایط عدم وجود پیستهای اسکی آلپاین، ایران میتواند جایگزین خوبی باشد. ”
ماریا نوویکووا، معاون مدیر کل شرکت توریستی “استارتور”، با این کارشناس موافق است.
به گفته او، ایران به جایگزینی برای کشورهای بسته، در درجه اول اروپا تبدیل شده است. در عین حال، قیمت های سفر به آنجا پایین است.
ماکسیم رشتنیکوف، رئیس وزارت توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه چهارشنبه گذشته گفت که آغاز اولین سفرهای بدون روادید به ایران و چین از اول اوت برنامه ریزی شده است. در چارچوب آن، گردشگران هر دو کشور می توانند به مدت دو هفته در گروه های سازمان یافته ۵ تا ۵۰ نفره بدون ویزا سفر کنند. تارنمای این اداره پیش از این فهرستی از تورگردانان روسی و ایرانی را منتشر کرده است که آمادگی خود را برای پذیرایی از گردشگران در کشورهای خود اعلام کرده اند./ایرنا