معاون پژوهشی مرکز آموزش، پژوهش و برنامهریزی مالیاتی گفت: دولت هوشمند، نسل سوم دولت الکترونیک و از جمله مهمترین شاخصهای آن شفافیت حداکثری اقتصادی است.
به گزارش فراسو به نقل از رسانه مالیاتی ایران، اشکان هراتی، معاون پژوهشی مرکز آموزش، پژوهش و برنامهریزی سازمان امور مالیاتی کشور در مصاحبه با خبرگزاری دانشجو ضمن تشریح نظام مالیاتی هوشمند به تبیین مؤلفهها و کارکردهای این نظام پرداخت و اظهار داشت: منظور از هوشمندسازی صرفاً بهرهگیری از نرمافزارها و سختافزارهای خاص نیست. بحث دولت الکترونیک و دولت هوشمند دو مقوله متفاوت اما در عین حال در هم تنیده است. دولت هوشمند، نسل سوم دولت الکترونیک محسوب میشود و از جمله مهمترین شاخصهای آن شفافیت حداکثری اقتصادی و حکمرانی شهروندی است.
معاون پژوهشی مرکز آموزش، پژوهش و برنامهریزی مالیاتی افزود: در فرایند هوشمندسازی، الگوهای تعاملی بین مؤدیان و نظام مالیاتی دستخوش تغییر میشوند و بر بستر تبادل اطلاعات امن بین شهروند یا مؤدی و نظام مالیاتی کشور شکل میگیرند به نحوی که دیگر مؤدی نیاز به مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی ندارد و مأمور مالیاتی هم برای مطالبه، محاسبه و رسیدگی به اسناد و دفاتر مؤدی به محل فعالیت وی مراجعه نمیکند.
وی با اشاره به فقدان اطلاعات سیستمی و دادههای مبتنی بر سامانههای اطلاعاتی سازمان در نظام مالیاتی سنتی اظهار داشت: در نظام مالیاتی سنتی آنچه مأمور مالیاتی در اختیار داشت صرفاً اظهارات مؤدی و دفاتر، اسناد و مدارک ارائه شده از طرف او بود و در برخی مواقع که حتی دسترسی به این موارد نیز میسر نبود مأمور مالیاتی چارهای جز استناد به شواهد و قرائن نداشت و به همین دلیل، میزان مالیاتی که برای مؤدی معین میشد به صورت ناخواسته و تا حدودی با نظر و تشخیص مأمور مالیاتی همراه بود.
هراتی با بیان اینکه در نظام مالیاتی هوشمند این رویه دگرگون شده و با تأمین منابع اطلاعاتی قابل استناد، زمینه برای تشخیص دقیق و منصفانه مالیات میسر شده است، عنوان کرد: با اتخاذ این قبیل تدابیر و اقدامات، شاهد افزایش سطح رضایتمندی مؤدیان و ارتقا عدالت مالیاتی به شکل گسترده و قابل توجه خواهیم بود.