دولت سیزدهم توانمندسازی زنان را با ارائه آموزشهای فنی و حرفهای در سکونتگاههای غیر رسمی مورد توجه قرار داد که در این دولت با رشد ۱۹ درصدی مواجه شده است.
به گزارش فراسو به نقل از روزنامه ایران اقتصادی، بر اساس دادههای سازمان فنی و حرفهای کشور، سهم زنان از آموزشهای فنی و حرفهای در دولت سیزدهم با افزایش مواجه شده است. این موضوع باعث شده با توانمندسازی زنان، سهم زنان بدسرپرست، بیسرپرست و زنان واقع در دهکهای کمدرآمدی جامعه در اشتغال کشور افزایش یابد. توانمندسازی زنان و ورود آنها به مشاغل خانگی سبب شده است گرایش به آموزشهای فنی و حرفهای بیش از گذشته مورد اهمیت قرار گیرد و زنان با سپری کردن دورههای مهارتی در هر کسبوکاری بتوانند با ایجاد اشتغالی کوچک و خانگی، بخشی از معیشت و درآمد خانوار را تأمین کنند.
بر این اساس در دو سال نخست دولت سیزدهم آموزش فنی و حرفهای زنان ساکن در سکونتگاههای غیررسمی در حوزه فنی و حرفهای به بیش از ۱۰ هزار و ۵۳۵ نفر دوره رسید که این میزان نسبت به سال ۹۹ یعنی سال پایانی دولت سیزدهم حدود ۱۹ درصد با افزایش مواجه شده است.
از ابتدای دولت سیزدهم تا سال ۱۴۰۱ آموزشهای فنی و حرفهای به زنان سرپرست خانوار ساکن در محلات حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی کشور از ۱۱ هزار و ۳۳ نفر دوره به ۱۲ هزار و ۳۹۷ نفر دوره افزایش یافت. به عبارتی در دولت سیزدهم توانمندسازی زنان سرپرست خانوار ساکن در محلات حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی با افزایش بیش از ۱۰ درصدی مواجه شده است. نگاهی به تقویم کشورمان نشان میدهد ۶ مرداد مصادف با روز ملی کارآفرینی و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای است. این روز فرصتی برای اهمیت مهارتآموزی بین اقشار مختلف جامعه بویژه زنان بهعنوان نیمی از جمعیت کشور است. کسب مهارتهای فنی و حرفهای و ارتقای توانمندی در ورود به بازار کار یکی از الزامات جامعه است که در این زمینه سازمان فنی و حرفهای کشور خدمات آموزشی را ارائه میکند و منجر به تضمین در اشتغال پایدار کشور و کاهش نرخ بیکاری میشود.
سازمان فنی و حرفهای کشور زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آموزشهای مهارتی را به ۱۹ گروه از جامعه ارائه میکند. این گروههای آموزشی شامل آسیبدیدگان اجتماعی (خانوادههای آسیبدیده از اعتیاد)، افراد دارای معلولیت، پناهندگان و اتباع خارجی، دانشآموختگان و فارغالتحصیلان دانشگاهی، دانشآموزان و دانشجویان، زنان خانهدار، زنان سرپرست خانوار و اعضای خانوادههایشان -زندانیان، ساکنان سکونتگاه غیررسمی، مناطق روستایی، مناطق محروم مرزی، سربازان وظیفه، شاغلان بنگاههای اقتصادی- عشایر، کودکان کار و خیابان هستند.
زنان نیز یکی از مخاطبان این گروههای آموزشی هستند. به زنان در دستههای مختلف مهارتآموزی ارائه میشود. این گروهها شامل زنان خانهدار، زنان ساکن در سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشین و زنان سرپرست خانوار است. آموزشها در دو بخش دولتی و آزاد ارائه میشود و به شکل مجازی، آموزش در محیط کار واقعی، کارورزی، مشارکت با سایر دستگاهها، خرید خدمات آموزشی و سایر موارد اجرا میشود. سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور برای ارائه آموزش تخصصی انواع مهارتها، دورههای آموزشی برگزار میکند. این دورهها به صورت کوتاهمدت است که علاقهمندان پس از گذراندن دورههای مختلف، در آزمونها شرکت کرده و پس از کسب امتیاز، گواهینامه یا مدرک فنی و حرفهای دریافت میکنند. این سازمان یکی از سازمانهای وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی محسوب میشود و در حال حاضر دارای ۶۴۶ مرکز ثابت دولتی و بیش از ۱۶ هزار آموزشگاه در کشور است و همکاری نزدیکی با سازمان بینالمللی کار و سازمان بینالمللی آموزش حرفهای دارد.
آموزشهای فنی و حرفهای متناسب با نیاز روز جامعه و شناسایی مشاغل جدید و خانگی سبب میشود افراد جویای کار با کسب مهارت و تجربه وارد بازار کار شده و ضمن کاهش نرخ بیکاری به پایداری اشتغال ختم شود. طبق آخرین آمار سازمان فنی و حرفهای کشور، در سال گذشته ۷۷۹ هزار و ۳۷۱ نفر دوره آموزش در بخش دولتی و ۳۰۰ هزار و ۶۴۰ نفر دوره آموزش در بخش غیردولتی به ۱۲ گروه مخاطب جامعه ارائه شده است که از این تعداد حدود یکسوم آموزشها یعنی شامل ۲۵۴ هزار و ۶۵۱ نفر دوره آموزشهای دولتی و ۴۶۲ هزار و ۷۴۲ نفر دوره آموزش در بخش غیردولتی به زنان ارائه شده که این آمار نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد چشمگیری داشته است. در سال ۱۴۰۰ آموزشهای مهارتی به زنان در بخش دولتی ۱۸۴ هزار و ۷۳۸ نفر دوره و در بخش غیردولتی ۴۴۹ هزار و ۹۱۷ نفر دوره بوده است. در سال گذشته سهم زنان خانهدار از آموزشهای فنی و حرفهای بیش از ۱۶ هزار نفر دوره و این رقم در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ نفر دوره بوده است.
ارائه آموزشهای فنی و حرفهای به زنان ساکن در سکونتگاههای غیررسمی نیز در دولت سیزدهم با رشد قابلتوجهی همراه بوده است. طبق آخرین آمارها در سال ۱۴۰۰ هشت هزار و ۶۶۵ دوره آموزش ارائه شده که این آمار در سال ۱۴۰۱ یعنی همزمان با فعالیت دولت سیزدهم به ۱۰ هزار و ۵۳۵ نفر دوره رسیده است.
صدور گواهینامههای بینالمللی فنی و حرفهای برای زنان
توانمندسازی زنان سرپرست خانوار ساکن در محلات حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی کشور در سال ۱۴۰۱ با افزایش مواجه شده است. به عبارتی در سال ۱۴۰۱ در بخش آموزش فنی و حرفهای زنان، ۱۲ هزار و ۳۹۷ نفر دوره آموزش دیدند که این تعداد در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۱ هزار دوره بوده است. سازمان فنی و حرفهای کشور در پایان ارائه مهارتها، آزمونهای سنجش مهارت را برگزار میکند تا سطح دریافت آموزشها را مورد بررسی قرار دهد. در همین راستا سال گذشته در بخش دولتی ۱۰۱ هزار و ۶۲۳ نفر دوره آزمون در سطح دولتی و نزدیک به ۳۷۸ هزار نفر دوره آزمون در بخش آزاد برگزار شد.صدور گواهینامههای بینالمللی فنی و حرفهای برای زنان نیز در سال ۱۴۰۱ به ۳۱۳ هزار و ۷۰۲ فقره رسید.