امروز سه شنبه، ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

صنعت گردشگری ایلام در انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

ایلام یکی از مهمترین و بکرترین استان های کشور است و سرمایه گذاری در بخش های مختلفی چون گردشگری، کشاورزی، صنعت، نفت و گاز فرصتی مطلوب برای سرمایه گذاران محسوب می شود.

به گزارش فراسو، گردشگری، یکی از ظرفیت های غنی ایلام است که با توجه به قدمت و پیشینه این استان و وجود آثار بیشمار تاریخی، عرصه های ناب طبیعی، اماکن مذهبی و دفاع مقدس، این استان را به یک فرصت بی بدیل در زمینه سرمایه گذاری برای علاقمندان به این حوزه تبدیل ساخته است.

امروزه گردشگری یکی از مهمترین قطب های درآمدزایی در هر جامعه ای محسوب می شود به گونه ای که برخی از کشورها بخش عمده ای از درآمدهای نوین خود را از راه جذب گردشگری و ارتقا و توسعه صنعت توریسم به دست می آورند.

ارتقای صنعت گردشگری و تلاش برای سرمایه گذاری در حوزه توریسم علاوه بر جذب گردشگران و کارآفرینی، موجب انتقال فرهنگ، آداب و رسوم یک منطقه با مردمان بومی به سایر نقاط از طریق همین گردشگران می شود.

در استانی مانند ایلام با غنای تمدنی بسیار اصیل و ریشه دار و آداب و سننی منحصر به فرد، پرداختن به مقوله گردشگری و سرمایه گذاری در این حوزه باید به عنوان یک رویکرد جدی مورد توجه قرار گیرد و استان ایلام از قافله صنعت گردشگری عقب نماند.

استان ایلام مشهور به عروس زاگرس به واسطه موقعیت خاص جغرافیایی خود و بهره مندی از حُسن چهارفصل بودن، از چشم اندازها و زیبایی هایی بکری برخودار است که امکان پذیرایی از مسافران را در تمام طول سال دارد.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

در استان ایلام باتوجه به ظرفیت بزرگ اربعین و مرز مسافری و تجاری مهران، باید قابلیت های گردشگری در استان بیش از پیش در معرض دید مسافران، زائران و تجار مرز مهران قرار بگیرد.

این استان، باتوجه به موقعیت جغرافیایی خود تا پیش از فعال شدن مرز مهران، در بن بست قرار داشت و بر سر مسیر ترددی هیچ استانی قرار نگرفته بود اما با گشایش مرز مهران بعد از سقوط دولت بعث، مهران به یکی از مهمترین شاهراه های ارتباطی ایران با کشور عراق و بازارهای عربی منطقه تبدیل و از بن بست خارج شد.

اکنون که استان ایلام به واسطه مرز مهران به یک منطقه شناخته شده و حلقه اتصال عتبات عالیات تبدیل شده است، فراهم کردن زمینه سرمایه گذاری در صنعت گردشگری، می تواند از اهم اولویت های مسئولان قرار گیرد و به جای تمرکز صرف بر سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز، گردشگری سرآمد جذب سرمایه گذاری در استان باشد.

استان زرخیز ایلام تشنه سرمایه گذاری در بخش هایی چون گردشگری سلامت، طبیعت گردی، جوامع محلی روستایی و عشایری، دفاع مقدس، ورزشی، ماجراجویی، فرهنگی، مذهبی و بومگردی است و در این قابلیت ها در صورت جذب سرمایه گذار بخش خصوصی حرف های زیادی برای گفتن دارد و بدون تردید سرمایه گذاری در این استان بکر منافع مادی و معنوی زیادی را برای سرمایه گذاران و استان ایلام خواهد داشت.

گردشگری سلامت به واسطه ورود هزاران نفر از اتباع عراقی به ایران از طریق مرز مهران که به منظور معالجه و درمان به دیگر استان های کشور می روند، می تواند یک سرمایه گذاری مناسب و درآمدزا باشد، در حالی که ظرفیت گردشگری سلامت در استان ایلام باوجود ایجاد درمانگاه های تخصصی و هتل بیمارستان چندان مورد توجه قرار نگرفته است.

در بخش طبیعت گردی ۱۴ منطقه نمونه گردشگری و طبیعی بهره مند از آثار طبیعی چون دریاچه، غار، دره، تنگه، آبشار، ارتفاعات، تپه ماهور، حیات وحش متنوع و رودخانه در استان وجود دارد که فضایی آرامش بخش برای تورهای گردشگری خانوادگی طبیعت گردی و مهیج برای علاقمندان به ماجراجویی ایجاد کرده است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

در حوزه گردشگری دفاع مقدس باتوجه به اینکه استان ایلام هشت سال خط مقدم جنگ تحمیلی بود و آثار متعددی از آن دوران در استان ایلام به یادگار مانده و یادمان های دفاع مقدس محل زیارت کاروان های راهیان نور است نیز به طور قطع هم به لحاظ گردشگری و هم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، ظرفیت و داشته های فراوانی دارد.

در حوزه گردشگری ورزشی وجود یادمان شهدای فوتبال چوار و وجود آب های خروشان، دریاچه های مصنوعی و طبیعی، کوهنوردی، کویرنوردی، غارنوردی، دوچرخه سواری کوهستان، غواصی در دریاچه ها و رودخانه های عمیق، سوارکاری و دیگر موارد، ایلام را به محیطی جذاب و مهیج برای ورزشکاران و ماجراجویان تبدیل کرده است.

بهره مندی استان ایلام از فرهنگ، هنر، غذا، زندگی سنتی عشایری و روستایی، سنن، آداب و رسوم، گویش های متنوع محلی، موسیقی، البسه، نواها، ساز و آلات زمینه را برای گردشگری فرهنگی در استان ایلام فراهم کرده است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

وجود بقاع و حرم مطهر امامزادگان و علمای بزرگ و پراکنش آنها در اقص نقاط استان و مرز مهران به عنوان مهمترین گذرگاه زمینی کشور به عتبات عالیات، در کنار یادمان های دفاع مقدس، ایلام را می تواند به یکی از قطب های مهم در حوزه گردشگری مذهبی تبدیل کند.

وجود ۶ روستای هدف گردشگری، ایجاد خانه های بومگردی با اِلمان ها و امکانات و فضاسازی سنتی و بومی محلی، وجود روستاهای زیبا با حفظ ساختار معماری کهن و بهره مند از جاذبه های تاریخی و طبیعی یک موقعیت خاص را در استان در زمینه گردشگری بومگردی ایجاد کرده است.

اهم مزیت های استان ایلام در بخش سرمایه گذاری گردشگری

دارا بودن بیش از ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و امنیت پایدار این مرز، نزدیکترین نقطه صفر مرزی کشور به عتبات عالیات، مرز بین المللی مهران، طبیعت بکر و جاذبه های ناشناخته و جذاب، آثار تاریخی از هزاره های پیش از تاریخ تا دوران اسلامی و عهد قاجار، بهره مندی از آداب و سنن محلی و جاذبه های مردم شناسی اجتماعی، انواع صنایع دستی کهن و نوین و در دستور توسعه قرار داشتن خطوط ارتباطی مواصلاتی ریلی، هوایی و زمینی از سوی دولت از جمله مزایای استان ایلام در بخش سرمایه گذاری است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

مشوق های استان برای سرمایه گذاران

معرفی سرمایه گذار به بانک های عامل جهت اخذ تسهیلات بعد از رسیدن پروژه به ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی، محاسبه تعرفه حامل های انرژی تاسیسات گردشگری مطابق با تعرفه واحدهای صنعتی، پرداخت یارانه سود و کارمزد تسهیلات بانکی به طرح های سرمایه گذاری گردشگری، ارائه کمک های مالی جهت تکمیل زیرساخت های مورد نیاز طرح ها، معافیت مالیاتی سالانه به میزان ۵۰ درصد پس از بهره برداری طرح های گردشگری و ۱۰۰ درصد برای واحدهای اقامتی از جمله مشوق های استان برای سرمایه گذاران گردشگری است.

فرصت های سرمایه گذاری در صنعت گردشگری استان ایلام

در استان ایلام فرصت های متعدد سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی فراهم و پروژه هایی نیز در این زمینه طراحی و تدوین شده اما فاقد سرمایه گذار و چشم انتظار یک سرمایه گذار برای جان گرفتن و زنده شدن این طرح ها از روی کاغذ و نقشه به پروژه عملیاتی است.

ایجاد مراکز تفریحی و اقامتی

هتل بیمارستان در مرکز استان شامل بخش های درمانی عمومی و تخصصی همراه با اقامتگاه در بخش گردشگری سلامت، مجتمع گردشگری ساحلی پشت دریاچه سد سیمره در شهرستان بدره حد فاصل دره شهر و قابل دسترسی به اماکن گردشگری دربند، روستای هدف گردشگری کلم، تنگه رازیانه با قابلیت گردشگری طبیعی، اقامتی، تفریحی و سیاحتی، هتل های پنج، چهار و سه ستاره در مرکز استان با قابلیت اقامتی، رفاهی و تفریحی و قابل دسترسی به جاذبه های گردشگری قلعه و موزه والی، کاخ موزه فلاحتی، سنگ نوشته تاریخی دوران قاجار، موزه حیات وحش و دفاع مقدس و مراکز خرید و تفریحی، هتل آپارتمان در مرکز استان با قابلیت اقامتی رفاهی، تله کابین و مرکز تفریحی تجاری در مرکز استان در انتهای پارک جنگلی تفریحی چغاسبز همراه با احداث سوییت های اقامتی، سفره خانه سنتی و دارای راه دسترسی با قابلیت اقامتی، رفاهی، تجاری، تفریحی و سرگرمی، پل معلق و مجتمع گردشگری مشرف بر تنگه کافرین در شهرستان بدره در ارتفاع ۴۰۰ متری با قابلیت اقامتی و تفریحات آبی از جمله طرح های آماده نیازمند سرمایه گذاری است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

منطقه های نمونه گردشگری

منطقه نمونه گردشگری تنگه شمشه در شهرستان چرداول با قابلیت ایجاد دریاچه مصنوعی، چادرزنی، مجتمع ورزشی تفریحی سیاحتی در مسیر جاده زیبای حمیل، منطقه نمونه گردشگری امامزاده سید عبدالله (ع) با قابلیت ایجاد مجتمع تفریحی و سیاحتی در شهرستان ایوان مشرف به کوه و باغات میوه و در مسیر جاده اصلی تردد زائران اربعین، منطقه نمونه گردشگری سد کرخه در شهرستان آبدانان با قابلیت احداث مجتمع تفریحی، اقامتی، سیاحتی و ساحلی مشرف به دریاچه برای تفریحات و ورزش های آبی، منطقه نمونه گردشگری دربند در شهرستان بدره با قابلیت ایجاد مجتمع ورزشی، تفریحی، گردشگری و چادرزنی، دهکده گردشگری عشایری مِلَهَ پَنجاب در ایلام در منطقه گردشگری مله پنجاب مشرف به کبیرکوه با قابلیت ایجاد اقامتگاه عشایری با استفاده از سازه های سنتی (سیاه چادر) و زیست بوم محلی با قابلیت مجتمع اقامتی فرهنگی سیاحتی بر مبنای زندگی سنتی عشایری، منطقه نمونه گردشگری غار زینگان صالح آباد در مهران در منطقه تفریحی غار زینگان در نزدیکی حرم امام زاده علی صالح (ع) و در مسیر تردد اربعین با قابلیت ایجاد مجتمع تفریحی، سیاحتی، گردشگری طبیعی، ماجراجویی و سوارکاری از طرح های مجتمع محور استان در نقاط مختلف استان از پروژه های طراحی شده آماده سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی محسوب می شود.

بسته های سرمایه گذاری ویژه مرز مهران

مهران به واسطه پایانه مسافری و تجاری یکی از مهمترین شهرهای استان ایلام و کشور است که به عنوان دروازه ورود به عتبات عالیات نیز نامی شده و همجواری با کشور عراق این مرز را به یک ظرفیت تمام نشدنی برای تجارت و سرمایه گذاری بدل کرده است و در این بین باید از شکوفایی، توسعه و رونق بخش صنایع دستی در پایانه تجاری و مسافری مهران غافل نشد.

اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در کنار بسته های متعدد طرح های آماده سرمایه گذاری، برای مرز مهران نیز پروژه هایی را برای جذب سرمایه گذاران تدوین و طراحی کرده است که نمایشگاه و فروشگاه صنایع دستی در محل تردد زائران و مسافران از جمله این طرح ها محسوب می شود که در این طرح انواع محصولات صنایع دستی، هنرهای سنتی، سوغات محلی استان ایلام و دیگر نقاط کشور برای عرضه به مسافران به ویژه اتباع غیر ایرانی قرار دارد، ساماندهی گردشگران ورودی از مرز مهران به خاک ایران که در این طرح هدف مسافر از ورود به ایران احصا و در قالب بسته های تعریف شده چون تورهای گردشگری زیارتی، سلامت، طبیعت گردی به آنها خدمات ارائه می شود و همچنین در قالب طرح پایانه تخصصی صاداراتی از مرز مهران عرضه و فروش صنایع دستی، بسته بندی و تخلیه بار، حمل و نقل کالا، انجام تشریفات گمرکی برای ترخیص کالا با محوریت صنایع دستی تدوین شده است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

صنایع دستی

استان ایلام یکی از قدیمی ترین و کهن ترین استان های کشور با پیشینه دراز است که به واسطه همین غنای تمدنی، سرشار از صنایع دستی اصیل و سنتی و منحصر به فردی است که نمونه آن را در کمتر نقطه ای از ایران می توان مشاهده کرد.

تولید زیراندازهای سنتی و مراحل تولید این هنر صنعت یکی از پروژه های مهم استان ایلام در حوزه سرمایه گذاری در بخش صنایع دستی محسوب می شود که هم اکنون پروژه شور، پرداخت، سره کشی و زیراندازهای سنتی باتوجه به بهره مندی استان از ۹ هزار بافنده مجرب و ماهر در تولید گلیم، گلیم نقش برجسته و زیراندازهای سنتی آماده سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی است و همچنین طرح پشم شویی، نخ ریسی و حلاجی گلیم از دیگر پروژه های آماده واگذاری به سرمایه گذار است.

بنابر این گزارش توسط مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موافقت اصولی برای ایجاد ۱۰ دهکده گردشگری اخذ شده و در ۲ طبقه از مجتمع تجاری رفاهی تفریحی آفتاب سرای سنتی اقامتی پذیرایی با اِلمان های سنتی و بومی محلی با ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است.

صنعت گردشگری ایلام؛ چشم انتظار سرمایه گذاری بخش خصوصی

یک هتل پنج ستاره نیز در دست ساخت بوده و قسمت بخش ویژه بیمارستان های کوثر و رازی برای ایجاد طرح گردشگری سلامت در دستور کار است.

شهر تاریخی سیمره، تنگه بهرام چوبین، سنگ نوشته آشوربانیپال، سروهای چهارهزارساله، درختان کهن سال بلوط، تنگه های ویژدرون و رازیانه، غارخفاش، چشمه های آبگرم و قیر، دریاچه دوقلو (معروف به آکواریوم طبیعی ایران)، آوای محلی بدون ساز هوره و موسیقی دوزله، امامزاده علی صالح ( یکی از امامزادگان شاخص کشور)، گلیم نقش برجسته، حصیر و گیوه و چیت بافی، شهر باستانی سراب کلان، قبرستان پنج هزارساله آهنگران، پوشش محلی گلونی و هَبَر و سُخمِه، غذاهای محلی بژی برساق و کُلَهَ کُنجی و پَپگ، سیاه چادر و زندگی عشایری، یادمان های شرهانی و میمک و نقطه ایثار قلاویزان تنها گوشه هایی از دریای بیکران استان ایلام در زمینه گردشگری محسوب می شود.

طبق اسناد و شواهد قدمت استان ایلام به پیش از تاریخ می رسد ولی باوجود اینکه این استان در تمام پهنه های تاریخی کشور ایران سهمی را دارد اما همچنان در تمام زمینه های گردشگری، صنایع دستی و فرهنگی استانی بکر و ناشناخته است که چشم انتظاری سرمایه گذاران بخش خصوصی را می کشد.

لینک کوتاه خبر: https://farasoonews.ir/ff0SL3