امروز یکشنبه، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳

تشدید خطر در کارخانه سدیم فیروزآباد و هشدار بیمه تعاون

کارخانه سدیم کربنات کاوه در شهرستان فیروز آباد که عصر روز دوشنبه دچار حریق و انفجار شد از سوی بیمه تعاون هشدار افزایش ریسک و خطر دریافت کرده بود که نهایتا بر اساس اصل تشدید خطر در ماده ۱۶ قانون بیمه قراداد فسخ می گردد اما اینکه آیا مدیریت این کارخانه نسبت به کاهش خطرات اقدام لازم را انجام داده و به انعقاد قرارداد جدید با یک شرکت بیمه دیگر مبادرت ورزیده، مشخص نیست.

به گزارش فراسو، کارخانه سدیم کربنات کاوه در فیروزآباد پنج عصر روز دوشنبه دچار انفجار شد.

بر اساس اذعان رسانه ها نشتی گاز یکی از مخازن دلیل این انفجار بوده است. تعداد مصدومان حادثه ۱۳۰ نفر گزارش شده اما هنوز گزارشی از تلفات احتمالی منتشر نشده است.

مدیرکل بحران استانداری فارس نیز با اشاره به انتشار گاز آمونیاک در محدوده کارخانه کربنات سدیم، از مسدود شدن محور فیروزآباد به شیراز با هدف پیشگیری از بروز مشکل برای شهروندانی که در این محور تردد می‌کنند خبر داد.

براساس بررسی های صورت گرفته تعداد ۴ مخزن آمونیاک که حجم هر کدام حدود ۸۰ تن گاز  می باشد بصورت افقی در کنار هم و در قسمت منفی یک از سطح زمین که بصورت حوضچه طراحی شده، قرار گرفته بوده اند، بالای مخازن نیز سطح شیروانی برای محافظت از نور و باران و… وجود داشته است.
بر اساس اذعان کارشناسان که در کانال تلگرام نفت و گاز منتشر شده است یکی از مخازن آمونیاک که نیاز به بازدید دوره‌ای داشته است تخلیه می شود، از انجا که برای purge کامل مخزن و خروج کامل گاز آمونیاک از مخزن از گاز ازت استفاده می شود، برای این کار یک تریلی حامل گاز ازت مایع بوسیله لاین ۳ اینچ خرطوم شکل به مخزن آمونیاک متصل می شود. بعد از از گذشت چنددقیقه از شارژ مخزن با گاز ازت، مخزن آمونیاک منفجر و از چند نقطه که بدنه مخزن ضعیف تر بوده‌است ربچر و شروع به آتش گرفتن می‌کند.

آتش از مخزن به تریلی که در فاصله بسیار کمی از مخزن قرار داشته است سرایت کرده و متاسفانه تریلی نیز آتش گرفته و کاملا درآتش می سوزد.در این آتش سوزی کلیه کابل های برق و ابزاردقیقی سوخته می شود بنابراین مخازن از دیدگاه ابزار دقیقی و فرایندی از کنترل خارج می شوند.

تشدید خطر در کارخانه فیروزآباد و هشدار بیمه تعاون

اما نکته مهم در خصوص انفجار در کارخانه سدیم کربنات فیروزآباد این است که شرکت بیمه تعاون که پیش ازین بیمه گر این کارخانه بوده است طی مستندات موجود و بررسی های صورت گرفته به این کارخانه هشدار تشدید خطر را اعلام کرده است.

بر اساس اسنادی که بدست آمده است، مدیر استان فارس بیمه تعاون طی نامه ای به مدیریت کارخانه سدیم کربنات کاوه در فیروزآباد تصریح کرده است که با توجه به صدور بیمه نامه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان کارخانه از بهمن ۱۴۰۰ و  اعلام هفت فقره خسارت تا زمان ارسال این نامه  که تنها دو ماه از تازیخ صدور بیمه نامه گذشته است و همچنین امار خسارت سال گذشته این کارخانه که به شرکت بیمه اعلام نگردیده در حالیکه طبق ماده ۶ شرایط عمومی بیمه نامه کتمان مواردی که در ارزیابی خطر توسط بیمه گذار تاثیر گذار است در این راستا بیمه گر حق دارد حق بیمه اضافی متناسب با ریسک دریافت کند و یا قرارداد فسخ شود.

بر اساس این گزارش مدیر بیمه های استان فارس بیمه تعاون با لحاظ اریابی ریسک این کارخانه و در راستای اصل تشدید خطر پیشنهاد دریافت حق بیمه بیشتر متناسب با  افزایش ریسک را ارائه کرده اما بر اساس مستند دیگری که دریافت شده ،مدیریت  کارخانه سدیم کربنات کاوه فیروزاباد تشدید خطر را نپذیرفته و پرداخت حق بیمه اضافه را نیز قبول نکرده و به تقاضای فسخ بیمه نامه را رسما صادر کرده است.

این کارخانه پس از فسخ قرارداد با بیمه تعاون تحت پوشش شرکت بیمه دیگری که مشخص نیست رقم حق بیمه با توجه تشدید خطر در این کارخانه چه میزان لحاظ شده، قرار گرفته است.

اما نکته جالب توجه اینجاست که تنها مدت کوتاهی پس از فسخ بیمه نامه ، این کارخانه روز دوشنبه هفته جاری دچار آتش سوزی مهیبی می شود به طوریکه فعالیت ان متوقف می گردد.

آنچه که در اینجا باید مورد توجه قرار گیرد این است که در راستای ارزیابی و مدیریت ریسک کارشناسان شرکت بیمه تعاون و با وجود هشدار به این کارخانه مبنی بر تشدید خطر ،اما کارخانه سدیم فیروز آباد اقدامی در جهت کاهش ریسک احتمالی مجموعه نداشته که اگر اقدامات لازم صورت می گرفت قطعا این مجموعه دچار خسارت نمی شد.

اصل تشدید خطر در بیمه

ماده ۱۶ قانون بیمه اذعان می دارد،  هرگاه بیمه‌گذار در نتیجه عمل خود خطری را که به‌مناسبت از آن بیمه منعقد شده است تشدید کند یا یکی از کیفیات یا وضعیت موضوع بیمه را به‌طوری تغییر دهد که اگر وضعیت مزبور قبل از قرارداد موجود بود بیمه‌گر برای انعقاد قرارداد با شرایط مذکوره در قرارداد حاضر نمی گشت باید بیمه‌گر را بلافاصله از آن مستحضر کند اگر تشدید خطر یا تغییر وضعیت موضوع بیمه در نتیجه عمل بیمه‌گذار نباشد مشارالیه باید مراتب را در ظرف ده روز از تاریخ اطلاع خود رسماً به بیمه‌گر اعلام کند. در هر دو مورد مذکور در فوق بیمه‌گر حق دارد اضافه حق بیمه را معین نموده به بیمه‌گذار پیشنهاد کند و در صورتی که بیمه‌گذار حاضر برای قبولی و پرداخت آن نشود قرارداد را فسخ کند و اگر تشدید خطر در نتیجه عمل خود بیمه‌گذار باشد خسارات وارده را نیز از مجرای محاکم عمومی از او مطالبه کند و در صورتی که بیمه‌گر پس از اطلاع تشدید خطر به نحوی از انحاء رضایت به بقای عقد قرارداد داده باشد مثل آن که اقساطی از وجه بیمه را پس از اطلاع از مراتب از بیمه‌گذار قبول کرده یا خسارت بعد از وقوع حادثه به او پرداخته باشد دیگر نمیتواند به مراتب مذکوره استناد کند وصول اقساط حق‌بیمه بعد از اطلاع از تشدید خطر یا پرداخت خسارت پس از وقوع حادثه و نحوه آن دلیل بر رضایت بیمه‌گر به بقای قرارداد می باشد./ریسک نیوز

 

لینک کوتاه خبر: https://farasoonews.ir/F0sNRe