رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور از افتتاح ۱۸۵۰ کانون فرهنگی هنری در سراسر کشور طی سال جاری خبر داد و گفت: همچنین امسال ۱۲۸ هزار نفر به سامانه بچه های مسجد پیوستند و ۴۴۰ مسجدبه شبکه کانون های مساجد اضافه شدند.
به گزارش فراسو، حجت الاسلام کمال الدین خداداده روز چهارشنبه در نشست خبری با نمایندگان رسانه ها به تشریح دستاوردهای ۳۱ ساله ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور پرداخت و افزود: تاکنون کانون های فرهنگی هنری مساجد به ۲۸ هزار کانون در مساجد کشور رسید که امیدواریم این عدد در سال آینده به این رقم به ۳۰ هزار کانون برسد.
رییس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد با اشاره به استقبال جوانان و نوجوانان از مراسم معنوی اعتکاف گفت: بیش از یک میلیون و صدهزار نفر در مراسم اعتکاف امسال شرکت کردند، که ۳۵۰ هزار نفر از آنان را دانشآموزان تشکیل میدهند و اگر ظرفیت مساجد بیشتر بود، تعداد بیشتری در این مراسم شرکت میکردند.
وی با اشاره به اهمیت انتخابات روز جمعه گفت: نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد که نرخ مشارکت بیشتر شده و امیدواریم تا ساعتهای آینده بتوانیم برخی از افرادی که هنوز تصمیم نگرفته اند رای بدهند را به صندوقها دعوت کنیم. از بچههای مسجدی میخواهم که نهایت تلاش خود را برای دعوت مردم به پای صندوقهای را داشته باشند تا با مشارکتی بالا در مقابل دشمنان نشان دهیم که مردم برای تغییرات و اصلاحات در روند جاری و قانونی به پای صندوقهای رای خواهند آمد.
خروج کانونهای راکد از گردونه ستاد
خداداده در خصوص وضعیت برخی کانونهای راکد گفت: اعضای کانونهای مساجد حقوق بگیر ستاد نیستند و فعالیتهای آنها تبرعی است و پولی دریافت نمیکنند. گاهی فراز و فرودهای کارهای مسجد باعث کم و زیاد شدن فعالیتها میشود. مثلا یک نفر مسئولیتی در کانون داشته، ولی به دلیل جابجایی مکانی یا ازدواج و مسائل دیگر به جایی دیگر رفته است.
وی با تاکید بر پالایش برخی کانونها که به دلایل مختلف از گردونه فعالیت خارج شده اند، اضافه کرد: ما سقف سنی داریم و مرحله به مرحله کانونهای راکد را شناسایی میکنیم تا اگر امکان احیای آن وجود نداشته باشد، آن کانون را به عنوان کانون راکد از آمار قطعی کانونهای مجوز دار خارج میکنیم.
۳۸۰۰ مسجد به عنوان پایگاه قرآنی در اطلس کانونها وجود دارد
خداداده در پاسخ به ایرنا درباره وضعیت کانونهای مساجد که به عنوان پایگاههایی قرآنی فعالیت میکنند، اظهار داشت: الان سه هزار و ۸۳۰ کانون را میتوان در اطلس کانونها در تارنمای بچههای مسجد مشاهده کرد که امیدوارم تا قبل از ماه رمضان چهار هزار پایگاه قرآنی را در کانونها افتتاح کنیم. از این تعداد دو هزار و ۱۲۵ پایگاه قرآن درشهرها مشارکت میکنند و هزار و ۷۰۵ کانون نیز روستایی هستند که در طرح مسجد پایگاه قرآن حضور دارند. البته بسیاری از کانونها به این طرح نپیوسته اند، ولی فعالیتهای قرآنی دارند.
زنان پرچمداران گفتمان الگوی سوم هستند
وی درباره کانونهای تخصصی خواهران در مساجد با اشاره به بیانات رهبر انقلاب درباره الگوی سوم که اسلام درمورد زن ارائه داده، اظهار داشت: موضوع گفتمان زن و خانواده را در این کانونها دنبال میکنیم. ما به سراغ خواهرانی رفتیم که مورد تایید امام جماعت بودندو با مفاهیم ارزشمندی که امامین انقلاب درمورد زن مطرح کردند آشنایی نسبی دارند یا میتوان مبانی فکری آنها را تقویت کرد.
خداداده با اشاره به تاسیس هزار و ۳۰۰ کانون تخصصی بانوان از زنان به عنوان پرچمدارانی یاد کرد که گفتمان الگوی سوم و خانواده را عملیاتی میکنند و اضافه کرد: ماموریت اصلی کانونهای تخصصی بحث گفتمان سازی است که سال آینده نشستهای تخصصی را دوباره با موضوع جمعیت، سبک زندگی، خانواده و جایگاه زن در اسلام را دنبال میکنند.
برادری بین خرمشهر و بصره
وی درباره مجمع اخوت جهان اسلام نیز گفت: پروندههای اخوت ایمانی بین چند مسجد در بصره و خرمشهر و همچنین در ارزروم با یکی از مساجد تبریز تشکیل شده است و همچنین در خراسان شمالی با یکی از مساجد جامع در هرات افغانستان. مقدمات این جلسات بحث شده و امیدواریم این ارتباط بین ائمه جماعات و نمازگزاران یک مسجد با مسجد دیگر بیشتر شود تا در مرداد سال آینده روز جهانی مساجد شاهد افزایش ارتباطات فرهنگی میان ائمه جماعت، کارگزاران و نمازگزاران مساجد باشیم.
رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور درباره ارتباط سایر نهادهای فرهنگی با این مجمع گفت: تعاملهایی با مرکز رسیدگی به امور مساجد به عنوان عضوی از شورای سیاستگذاری این مجموعه صورت گرفته، ولی هماهنگیهای بیشتر را با وزارت امور خارجه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجمع جهانی اهل بیت و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی داشته ایم.
کانون فاطمیون راه اندازی میشود
وی از عضوگیری اتباع بیگانه برای اولین بار در این ستاد خبر داد و گفت: از چند ماه پیش این عضوگیری آغاز شد که به موضوع اخوت بین مساجد جهان اسلام کمک میکند. اتباع خارجی که در ایران زندگی میکنند، میتوانند عضو سامانه بچههای مسجد شوند و با توجه به تقاضای برادران ایرانی و افغانستانی این عضویت و ایجاد کانونهای تخصصی با عنوان کانون فاطمیون امکانپذیر است.
خداداده درباره آخرین وضعیت سند ملی مسجد گفت: این سند را باید از شورای عالی انقلاب فرهنگی سوال کنید. ما نقشی در تدوین این سند نداریم و فقط به عنوان همکار و معین در کنار تدوین هستیم و تا جایی که اطلاع دارم در مراحل بررسی در کمیتههای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
همه مدیران کانونهای تهران عضو هیات امنای مساجد هستند
وی درباره عضویت مدیران کانونها در هیات امنای مساجد گفت: این توسط مرکز رسیدگی به امور مساجد به صورت رسمی به همه ائمه جماعت ابلاغ شد که مدیر کانون فرهنگی هنری مسجد به عنوان یک شخصیت حقوقی عضو هیات امنا باشد. این کار از سال گذشته شروع شده و مدیران کانونهای همه مساجد تهران به عنوان عضو هیات امنای مسجد انتخاب شدند.
پیوست مسجدی در هیات دولت به تصویب میرسد
خداداده درباره عملکرد مسجدی معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با توجه به دستور رییس جمهور و نگاه ویژه محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نه فقط معاونتهای وزارت ارشاد حتی بالاتر از آن همه وزارتخانهها در این زمینه فعال هستند و امیدوارم در قدمهای بعدی بتوانیم پیوست مسجدی را در هیات دولت به تصویب برسانیم.
وی افزود: مذاکراتی با کمیسیون فرهنگی دولت داشته ایم و امیدوارم یک بسته پیشنهادی مسجدی به همه وزارتخانههایی که میتوانند خدمتی به مسجد ارائه دهند، تدوین و تصویب شود.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: امسال در برنامههای معاونت هنری، معاونت فرهنگی، انجمن سینمایی جوان و سازمان سینمایی در بحث آموزش و بحث عملیات برای مسجد و کانونهای مساجد برنامههایی دیده شده که جزو شاخصهای ارزیابی معاونتها نیز قرار گرفته است.
کارگروه کانونهای اهل سنت تشکیل میشود
وی با اشاره به وضعیت کانونهای اهل سنت گفت: دو هزار و هشت کانون اهل سنت داریم که نیازمند برنامه ریزی ویژه و مجزا بود و کارگروهی را با حضور علمای اهل سنت تاسیس کردیم تا ابتدای هر سال برنامه ریزی کنند و برنامههای ویژهای برای این کانونها داشته باشند.
خداداده که در این مراسم از پوسترهای اختتامیه مسابقات مدهامتان در استان کردستان، اختتامیه جشنواره ملی تئاتر شبستان و راه اندازی مرکز ارتباطات مردمی مساجد با عنوان همراه مسجد رونمایی کرد، اظهار داشت: امسال ۱۸ هزار نفر در مسابقات مدهامتان در رشتههای حفظ، قرائت، ترتیل، اذان و مکبری شرکت کردند و ۲۷۰ نفر به مرحله ملی راه پیدا کردند که این نفرات از ۱۲ تا ۱۴ اسفند در مرحله نهایی این مسابقات در سنندج شرکت خواهند کرد.
رونمایی از سامانه ۸۹۴۰ با حضور وزیر ارشاد
وی از رونمایی سامانه ۸۹۴۰ با عنوان همراه مسجد خبر داد که قرار است ۱۸ اسفند مصادف با سالروز تشکیل ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شود. این سامانه به عنوان سامانهای برای ارتباطات مردمی طراحی شده و مردم میتوانند نظرات خود را در این سامانه ارائه کنند.
جشنواره تئاتر شبستان دوباره جریان بازگشت به مساجد را به رگهای فرهنگی مساجد تزریق میکند
حسین عالم بخش، دبیر نخستین جشنواره تئاتر شبستان گفت: دو هزار و ۶۰۰ گروه تئاتر در کانونهای مساجد داریم و از ابتدای سال جاری به دنبال احیای این گروهها بودیم. مدرسه تئاتر شبستان راه اندازی شد و چهار استادیار در سامانه بچههای مسجد، آثار هنرمندان را بازبینی کرده و با آنها ارتباط برقرار کردند تا این گروهها دوباره به مسجد برگردند؛ همچون دهه ۶۰ که در مساجد تبلور نمایش و سرود را داشتیم که به مرور زمان به دلیل بعضی از اشتباهاتی که خودمان انجام دادیم و گسترش برخی مراکز فرهنگی در محلات، مسجد را فقط به عبادت اختصاص دادیم.
مشاور هنری ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد افزود: با توجه به نهضت بازگشت به مسجد که با پرچمداری آقای خداداده و دوستان ستاد کانونهای مساجد رقم میخورد، جشنواره ملی تئاتر شبستان به دنبال آن است که این جریان را دوباره به رگهای فرهنگی مساجد تزریق کند.
وی افزود: ۵۶۳ اثر از گروههای تئاتری به دبیرخانه رسیده و ۲۸ اثر برای اجرا در مساجد انتخاب شده و در تهران به میزبانی ۱۴ مسجد با حضور مخاطبان مسجدی و محلی از ۱۳ اسفند به مدت چهار روز اجرا میشود و در سالروز تاسیس ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور برای اختتامیه به دور هم جمع خواهیم شد.
پس از ماموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی در ۱۲ اسفند سال ١٣٧١ در زمینه ارایه طرحهایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محول کرد، مقرر شد برای احیای نقش واقعی فرهنگی و تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تاسیسات دستگاههای دولتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیاتی را در راستای هدایت و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد نماید که این هیات بعد از شکلگیری و فعالیت، به ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد شهرت یافت.
بکه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با حدود ۲۷ هزار کانون، یکی از وسیعترین و موثرترین مراکز فرهنگی جمهوری اسلامی است که از سال ١٣٧٢ به صورت رسمی آغاز به فعالیت کرده و تاکنون پایگاه صدها هزار نوجوان و جوان علاقهمند و مستعد بوده است.
ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با رویکرد تاسیس کانون در تمام مساجد کشور، برنامهریزیهای خود را انجام داده و به افزایش تاسیس تعداد کانونها در هر سال اهتمام ویژهای دارد. هر مسجدی در صورت آمادگی و تمایل با ارایه درخواست کتبی به دبیرخانههای استانی و با ارائه مدارک لازم میتواند به این شبکه اجتماعی مذهبی وارد و عضو شود.