در عرصه تجارت بینالملل، شناخت و درک دقیق قوانین اینکوترمز اهمیت بسزایی دارد و بازرگانان باید بدانند اینکوترمز چیست. اینکوترمز، مخفف International Commercial Terms، مجموعهای از استانداردهای بینالمللی است که توسط اتاق بازرگانی بینالمللی تدوین شده و نقش کلیدی در تسهیل معاملات بینالمللی دارند.
اینکوترمز (incoterms)؛ قوانین بینالمللی تجارت
در پاسخ به سوال اینکوترمز چیست باید بگوییم مجموعهای از قوانین بینالمللی است که توسط اتاق بازرگانی بینالمللی تدوین شدهاند. قوانین اینکوترمز به صورت استانداردی برای تفسیر شرایط تجاری در قراردادهای بینالمللی خرید و فروش کالا به کار میروند. اینکوترمز شفافیت و امنیت قانونی را در تجارت بینالملل فراهم میکند و مسئولیتها، هزینهها و ریسکهای مرتبط با حمل و نقل و تحویل کالاها را بین خریدار و فروشنده تقسیم میکند.
مسئولیتها و تعهدات کلیدی در قوانین اینکوترمز
قوانین اینکوترمز بخشهای مختلفی دارد که در هر یک از این بخشها با ارائه دستورالعملهای شفاف، به هر دو طرف قرارداد تجارت بینالمللی کمک میکند تا با آگاهی بیشتری نسبت به مسئولیتها و تعهدات خود اقدام کنند. بخشهای اصلی این قوانین بینالمللی تجارت عبارتاند از:
- نقطه تحویل (Point of Delivery): بر اساس قواعد اینکوترمز، این بخش به تعیین دقیق نقطه انتقال، مسئولیتها و تعهدات فروشندگان در زمان تحویل بار و نیز خریداران هنگام دریافت بار میپردازد.
- هزینههای حملونقل (Transportation Costs): اینکوترمز نقش کلیدی و اساسی در تعیین مسئولیت پرداخت هزینههای مختلف مربوط به فرآیندهای حملونقل را دارد.
- تشریفات صادرات و واردات (Export and Import Formalities): این بخش از قوانین اینکوترمز به تعیین طرف مسئول برای انجام تشریفات گمرکی مربوط به واردات و صادرات میپردازد.
- هزینه بیمه (Insurance Cost): اینکوترمز همچنین مشخص میکند که پرداخت هزینههای بیمه بر عهده کدام طرف معامله است. توجه داشته باشید که بیمه حملونقل کالاها با بیمه خدمه کشتیهای باربری و سایر وسایل نقلیه حمل کالاها متفاوت است. همچنین برای خدمه کشتیرانی نباید از بیمه مسافرتی استفاده کرد؛ زیرا بیمه مسئولیتی مخصوص وجود دارد که باید از آن استفاده کنید.
در کل این قوانین تجارت بینالمللی به تسهیل فرآیند تجارت کمک شایانی کرده و در جلوگیری از سوءتفاهمها و اختلافات احتمالی موثر خواهد بود.
معرفی چهار گروه E ،F ،C و D اینکوترمز
در اینکوترمز چهار گروه اصلی E، F، C، و D وجود دارد که اصطلاحات و قوانین براساس آنها طبقهبندی شده اند. هر یک از این گروهها مسئولیتها و مراحل مختلف سفر کالاها را تعیین میکنند:
- گروه E (Ex Works): در این گروه، فروشنده کالاها را در محل خود در اختیار خریدار قرار میدهد. در واقع خریدار، مسئول کلیه هزینهها و خطرات مربوط به انتقال کالاها از محل فروشنده به مقصد دلخواه است.
- گروه F (تحویل کالا به خریدار بدون پرداخت کرایه حمل در مبدا): در اینجا، فروشنده مسئول تحویل دادن کالاها به حملکنندهای بوده که توسط خریدار تعیین شده است. اما فروشنده مسئول هزینه حمل اصلی نیست. شرایطی که در این گروه قرار دارند شامل Free Carrier (FCA)، Free Alongside Ship (FAS)، و Free on Board (FOB) میشوند.
- گروه C (تحویل کالا در مبدا به خریدار با پرداخت کرایه حمل): در این دسته، صادرکننده (فروشنده) برنامهریزی و پرداخت هزینه حمل کالاها را بر عهده دارد، اما ریسک به محض اینکه کالاها به حملکننده اول تحویل داده شود به خریدار منتقل خواهد شد. این گروه شامل شرایطی مانند Cost and Freight (CFR)، Cost, Insurance and Freight (CIF)، Carriage Paid To (CPT)، و Carriage and Insurance Paid To (CIP) میشود.
- گروه D (تحویل کالا در مقصد): این گروه شامل اصطلاحاتی میشود که به موجب آن فروشنده مسئول رساندن کالا به نقطه یا محل توافق شده در مقصد است. در گروه D، فروشنده کلیه خطرات و هزینهها را برعهده میگیرد.
هر یک از این گروهها نقش مهمی در تجارت بینالمللی ایفا میکنند و با مشخص کردن مکان تحویل و روشن کردن اینکه چه کسی مسئول هزینهها و ریسکهای متفاوت در مراحل مختلف سفر کالاها است، کمک میکنند.
برخی از اصطلاحات کلیدی اینکوترمز مرتبط با بیمه و هزینههای حمل و نقل
اینکوترمز دستورالعملهای واضحی برای تقسیم مسئولیتهای حملونقل فراهم میکنند. اینکوترمز در کاهش سوءتفاهمها و اختلافات در مورد هزینههای حمل و ریسک مسئولیتها کمک بسیاری خواهد کرد. در ادامه اصطلاحات بازرگانی بین المللی و برخی از قواعد اینکوترمز را بررسی میکنیم.
سیآیاف (CIF – Cost, Insurance and Freight)؛ از قوانین جابهجایی کالاها از طریق دریا
CIF مخصوص حمل دریایی بوده و براساس این قاعده، هزینه، بیمه و کرایه حمل تا مقصد برعهده فروشنده است. در واقع وقتی کالا از روی نرده کشتی بارگیری میشود، مسئولیت فروشنده خاتمه پیدا خواهد کرد.
برای جابهجایی کالاها از طریق دریا باید بیمه شناور داشته باشید تا خطرهای مرتبط با کشتیها، انواع شناور و حمل و نقل دریایی تحت پوشش قرار گیرد.
سیآیپی (CIP – Carriage and Insurance Paid To)؛ اصطلاحی برای حملونقل ترکیبی
قاعده CIP برای روش حمل ترکیبی است. ریسک و مسئولیت فروشنده زمانی که کالا را به نقطه توافق شده میرساند به پایان میرسد. هزینه بیمه و حمل و همچنین عقد قرارداد حمل براساس اینکوترمز CIP با فروشنده است. درصورتیکه خریدار باید عقد قرارداد بازرسی را انجام دهد.
اگر نمیدانید «بیمه باربری چیست» پیشنهاد میکنیم حتما در مورد آن اطلاعات بهدست آورید و بعد کالاهای خود را از طریق اینکوترمز CIP یا هر کدام از قواعد دیگر جابهجا کنید. با این حال، خریداران باید آگاه باشند که پس از تحویل کالا به حامل اولیه، مسئولیت و ریسکهای مربوط به کالا برعهده آنها خواهد بود.
سی اف آر (CFR – Cost and Freight)؛ قاعده هزینه و کرایه حمل تا مقصد
این قاعده همان C&F سابق است. اینکوترمز سی آر اف مخصوص حمل دریایی بوده و کالا وقتی از روی نرده کشتی عبور میکند، مسئولیت فروشنده به پایان خواهد رسید. در این قاعده هزینه بیمه و عقد قرارداد آن با خریدار بوده و هزینه حمل و عقد قرارداد با فروشندهاست.
افسیای (FCA – Free Carrier)؛ یکی از قوانین تجارت بینالمللی
FCA قاعدهای به معنی تحویل کالا به حملکننده در مبدأ (تحویل کالا داخل کامیون، ریل و هواپیما) است. باتوجهبه اینکه محل تحویل کشور فروشنده است، بارگیری با خریدارخواهد بود؛ ازاینرو نقطه ریسک محل بارگیری تعریف میشود. در این قاعده هزینه حمل و بیمه با خریدار است.
درک دقیق قوانین اینکوترمز و بیمه مناسب
با بررسی اصطلاحات و قوانین اینکوترمز به سوال «اینکوترمز چیست» پاسخ دادیم. درک دقیق قوانین مربوط به اصطلاح انتخابی در اینکوترمز برای هر دو طرف قرارداد تجارتهای بینالمللی حیاتی است. این شامل شناخت کامل نقاط تحویل، مسئولیتهای مرتبط با حملونقل، ترتیبات بیمه و انتقال ریسک است. مسئولیتهای مشخص شده در هر اصطلاح باید به دقت توسط هر دو طرف درک و رعایت شود تا از سوءتفاهمها و اختلافات احتمالی جلوگیری شود.
همچنین، در صورت نیاز به بیمه، اطمینان از وجود پوشش بیمهای مناسب و کافی اهمیت دارد. این بدان معناست که خریداران و فروشندگان باید شرایط بیمهای موردنیاز خود را در نظر بگیرند و مطمئن شوند که کالا در طول مسیر حملونقل به خوبی پوشش داده شده است. برای دریافت بیمه شناور بخش خدمات سایت را مشاهده کنید. همچنین میتوانید سایر بیمههای ما از جمله بیمه تکمیلی انفرادی و بیمه خودرو را مشاهده کنید و در صورت نیاز با مشاوران از طریق راههای ارتباطی موجود در پایین هر صفحه در ارتباط باشید.
منبع: بیمه آسماری